Autoritatile reiau ideea introducerii obligativitatii asigurarilor pentru locuinte. Inundatiile catastrofale din ultima vreme au convins Guvernul ca singura solutie ca sa nu mai plateasca din buget refacerea caselor este sa le impuna romanilor sa incheie polite de asigurare.
Presedintele Comisiei de Buget, Finante si Banci din Senat, liberalul Varujan Vosganian, a declarat ieri ca va fi gasita o formula prin care statul va contribui cel putin pentru inceput la plata primelor de asigurare pentru locuinte. El a precizat ca vor trebui sa existe astfel acoperiri pentru riscurile seismice si de calamitati naturale. De altfel, presedintele Comisiei Buget - Finante din Senat a apreciat ca, “din cauza faptului ca avem productii precare, avem diguri facute de mantuiala si riscul de calamitate este foarte mare, politele ar costa foarte mult si agricultura romaneasca, la nivelul ei de eficacitate, nu permite inca includerea in costuri a politelor de asigurare pentru calamitati.“
La randul lor, atat reprezentantii societatilor de asigurare si reasigurare, cat si cei ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor s-au aratat foarte incantati de aceasta idee. Reamintim ca in urma cu trei ani a existat chiar si un proiect de lege in acest sens, care s-a oprit in momentul in care reprezentantii statului au declarat ca vor sa infiinteze o societate de asigurare care sa se ocupe in mod special de asigurarea locuintelor.

Asigurarea gospodariilor de la tara tine de bani si de mentalitate

Presedintele Uniunii Nationale a Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania (UNSAR), Cris-tian Constantinescu, a explicat ca introducerea sistemului obligatoriu de asigurare a locuintei este “un element de protectie sociala“. Potrivit lui Constantinescu, “statul ar trebui sa finanteze macar o parte din prima pe care o categorie sociala nu poate sa o plateasca“. Seful UNSAR a mai aratat ca marea problema este in mediul rural, unde interesul pentru asigurari este aproape inexistent. Desi polita de asigurare a unei locuinte nu costa in aceste zone decat in jur de 12-15 euro pe an, taranii nici nu se gandesc sa se asigure.
Motivul este simplu: majoritatea nici nu au auzit de asa ceva si oricum nu au bani pentru ceva care li se pare un lux. Constantinescu a mai spus ca si in alte tari europene exista sisteme similare prin care statul subventioneaza o parte din costul primei de asigurare. Pe de alta parte, potrivit reprezentantului asiguratorilor, daca este vorba de o zona in care la doi-trei ani sunt inundatii, nu va exista nici o societate de asigurare care sa preia un astfel de risc, considerat neasigurabil.
La randul sau, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan, se arata de acord cu intentia autoritatilor de a introduce obligativitatea asigurarilor de locuinte, spunand ca succesul acestui proiect depinde foarte mult de cum va intelege statul sa se implice in subventionare.
El a mai aratat ca locuitorii Capitalei ar putea plati, pe langa impozitele si taxele locale, o prima de asigurare a locuintei impotriva riscului de cutremur, propunerea fiind prezentata de Comisie prefectului Bucurestiului, Mioara Mantale.