Frigul din ultimele zile a inceput sa se resimta si in apartamentele de la bloc. Se pare insa ca Radet amana furnizarea energiei termice pana cand intra in vigoare noul pret al gigacaloriei si nu ne da caldura conform legii, adica dupa ce se inregistreaza trei zile consecutive sub 10 grade Celsius. In aceste conditii, oamenii sunt nevoiti sa apeleze la diferite surse de caldura, cum sunt caloriferele pe ulei, aerotermele sau resourile. Asta, daca nu fac parte dintre cei care-si permit luxul unei centrale termice proprii.
In ultima perioada, cele mai cautate surse de incalzire a locuintelor sunt caloriferele pe ulei. „In aceasta perioada, am vandut foarte multe calorifere cu noua, pana la doisprezece elementi, mai ales ca nu sunt foarte scumpe. Preturile se situeaza intre 120 de lei (1,2 milioane de lei vechi) - 160 de lei (1,6 milioane de lei vechi)“, ne-a spus reprezentantul unui magazin de electrice si electrocasnice. Puterea de incalzire poate ajunge la 2000 - 2500 W, pe o suprafata de 20-24 de metri patrati. Caloriferele pe ulei au termostat reglabil, siguranta termica si suport pentru cablu. O varianta mai ieftina pentru incalzirea locuintei o constituie aerotermele sau resourile. Numai ca in cazul folosirii acestora din urma, factura la electricitate va fi destul de incarcata.

Centrala termica, mai avantajoasa?

O alternativa ar putea fi instalarea unei centrale termice. Desi costisitoare la inceput, aceasta solutie s-a dovedit a fi, in timp, mai rentabila decat toate celelalte la un loc din punct de vedere al costurilor. Cel putin asa sustin posesorii de centrale termice proprii. Mai greu este insa pana se obtin aprobarile. Vorbim de cei cu bani, desigur. Pretul unei centrale termice, cu tot cu instalare si calorifere, poate ajunge de 1.000 - 2.000 de euro, in functie de performanta. Satisfactiile sunt insa pe masura. De exemplu, o centrala termica obisnuita poate incalzi un apartament cu trei camere pentru suma de 120 de lei (1,2 milioane de lei vechi) pe luna factura la gaze. Trebuie spus ca la aceasta suma ai caldura si apa calda cat vrei.

Potrivit UGIR-1903, pretul gigacaloriei trebuie liberalizat

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR) -1903 cere liberalizarea de urgenta a pretului gigacaloriei si adoptarea unor masuri ferme pentru dizolvarea lantului de datorii ce leaga termocentralele de furnizorii de utilitati. Potrivit unui comunicat al UGIR-1903, numai in acest fel nu vor mai fi necesare nici scumpirile treptate ale gigacaloriei, nici compromisurile care genereaza un blocaj financiar. Reprezentantii UGIR-1903 acuza actuala guvernare de faptul ca „in loc sa actioneze pentru ieftinirea combustibililor, aceasta impune termocentralelor sa achizitioneze energie cu 50% mai scumpa fata de 1 ianuarie 2005 si sa vanda apoi agent termic cu doar 20% mai scump“. In aceste conditii, UGIR-1903 solicita ca termocentralele sa fie alimentate pe timp de iarna cu combustibili direct de la rezervele de stat, la preturi preferentiale. Cresterea in medie cu peste 50% a pretului la gaze naturale, pacura, combustibil lichid usor sau abur tehnologic impune o majorare corespunzatoare a tarifelor pentru apa calda si termoficare, se mai arata in comunicat. Totusi, potrivit UGIR-1903, Guvernul intervine si aici, obligand termocentralele sa vanda agentul termic la preturi mai joase decat propriile costuri.