O crestere economica sustinuta, de 8% anual de exemplu, ar permite Romaniei sa se apropie de nivelul de dezvoltare al celor zece noi membri ai UE, dar procesul ar putea dura pana la 15 ani, a declarat directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Est, Anand Seth, preluat de Mediafax. Pe de alta parte, potrivit unui studiu realizat de Agentia de rating Coface, tara noastra va inregistra o crestere economica de 4,4% la finele acestui an, fata de 4,6% in 2005. Cu alte cuvinte, Romania isi permite deocamdata doar o crestere anuala de pana la 5%, ceea ce impinge spre 30 de ani momentul in care vom putea sa ne apropiem, ca nivel de dezvoltare, de tarile europene.
"Va dura 10-15 ani, chiar la un nivel de crestere de 8%", a afirmat Seth.
Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale publicat in octombrie 2005, Romania ar trebui sa inregistreze o crestere economica anuala de 8% pentru a elimina saracia pana in 2015.
"Avand acces la piata UE, forta de munca competitiva si instruita si investitii straine, nivelul 8% ar putea fi atins", a raspuns Seth, referindu-se la studiul institutiei internationale.
El a atras insa atentia ca avansul produsului intern brut trebuie obtinut in contextul unei stabilitati macroeconomice.
"Nivelul saraciei din Romania este inca mare. Fara o crestere economica potrivita, nivelul saraciei va continua sa ramana ridicat", a spus Seth.
Oficialul Bancii Mondiale considera ca sectorul privat va avea o contributie semnificativa la impulsionarea dezvoltarii, iar flexibilitatea pietei muncii si procesul de reducere a inflatiei se vor numara printre parghiile fundamentale ce vor contribui la cresterea economica, esentiala pentru reducerea saraciei.
Potrivit unor estimari preliminare ale autoritatilor romane, cresterea economica de anul trecut a fost de 4,2-4,5% din PIB, nivel reprezentand putin peste jumatate din ritmul anului 2004, cand avansul economic a fost de 8,3%. In 2005, avansul economic s-a plasat sub estimarile autoritatilor, de 5,5-5,7%.
Incepand cu 1990, Banca Mondiala a acordat Romaniei imprumuturi de peste cinci miliarde de dolari.

In 2006, se vrea o crestere economica de 6%

Autoritatile de la Bucuresti nu au comunicat pana in prezent datele privind cresterea economica din 2005.
Ministrul de stat Gheorghe Pogea a declarat insa recent ca avansul economic din 2005 a fost de 4,2-4,5%, in timp ce viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, a estimat o crestere economica de 4,5%-5% din PIB.
Prognozele macroeconomice avute in vedere de autoritati la fundamentarea bugetului de stat pentru 2006 includ o crestere economica de 6% in acest an.
De asemenea, tinta de inflatie vizata de Banca Nationala pentru acest an este de 5%, plus/minus un punct procentual. Institutul National de Statistica a raportat pentru 2005 o rata a inflatiei la sfarsit de an de 8,6%, peste valoarea superioara a intervalului vizat de banca centrala, de 6,5%-8,5%. Pe de alta parte, recentul studiu prezentat de agentia de rating Coface arata ca rata somajului, care in ultimii ani a manifestat o tendinta de reducere, va cunoaste in 2006 o majorare de pana la 7,2%.
Analistii francezi prognozeaza ca deficitul de cont curent isi va continua cresterea de la nivelul de 8,6% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul trecut pana la 9,8% din PIB la finele acestui an.
Recent, ministrul de stat Gheorghe Pogea a afirmat ca datele preliminare pentru 2005 indica un deficit de cont curent de circa 9% din PIB. Obiectivul autoritatilor pentru 2005 a fost incadrarea deficitului de cont curent in intervalul 7,5-8% din PIB.