Vicepresedintele PD Mircea Toader crede ca Romaniei i se va aplica clauza de salvgardare si ca noul ministru al Agriculturii, Dacian Ciolos, nu va reusi sa remedieze pana la 9 noiembrie deficientele de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

"Vom pierde 110 milioane de euro, sa nu ne imbatam cu apa rece ca va reusi cineva ceva pana pe 9 noiembrie (...). Suma reprezinta, conform tratatului de aderare, o penalizare de 25% din cele peste 400 de milioane de euro pe care ar trebui sa le primim ca plati directe. Asa se intampla daca nu indeplinesti conditiile, iar acestea erau clare: realizarea unui program prin care sa se poata verifica faptul ca banii se duc efectiv la producatori, la cei care exploateaza pamantul", a declarat sambata, la Galati, Mircea Toader.

El a precizat ca programul ar fi putut sa fie functionabil din timp daca cei responsabili ar fi luat legatura cu alte state UE care folosesc un astfel de soft. "Il luai pe acela. Era gata facut. Trebuia doar sa schimbi niste date", a subliniat democratul.

Mircea Toader a precizat ca un alt motiv pentru care APIA nu a reusit sa faca functional programul de verificare prin GPS este acela ca "agentia este realizata prin angajari de rudenie, de prieteni, de altceva, nu este dintr-o categorie de oameni profesionisti".