Desi acordul cu Fondul Monetar International (FMI) a incetat, o echipa din partea institutiei financiare internationale a anuntat ca va veni din nou la Bucuresti, in a doua jumatate a acestui an, pentru a oferi asistenta autoritatilor romane in legatura cu elaborarea bugetului pe 2007 si pe termen mediu. Cu alte cuvinte, dupa ce Guvernul de la Bucuresti s-a laudat ca se pricepe foarte bine la finante si macroeconomie si ca nu are nevoie de "sfaturile" Fondului, iata ca rezultatele obtinute au determinat oficialii romani sa ceara consultanta din partea FMI.
Anul trecut, dupa esecul negocierilor, FMI a lansat un atac extrem de dur asupra politicilor economice ale Cabinetului Tariceanu. Expertii Fondului constatau ca bugetul pe 2006 este nerealist, iar modificarile aduse Codului Fiscal nu sunt in masura sa conduca o crestere semnificativa veniturilor. FMI atragea la vremea respectiva atentia ca Romania risca sa intre in UE cu o competitivitate slabita, iar tinta de inflatie nu poate fi atinsa daca se continua politica economica propusa de Guvern.
Daca premierul Tariceanu afirma imediat dupa negocierile esuate ca "nu avem nevoie de sfaturile FMI" pentru ca Romania "are forta de a gestiona in mod independent economia nationala si echilibrele financiare", iata ca, la scurt timp, acelasi Tariceanu isi marturisea regretele pentru nemajorarea TVA, sfat primit de la FMI.
Pe de alta parte, faptul ca Romania nu a mai fost in stare sa semneze un nou acord cu FMI a fost amendat concret si de UE. Chiar zilele trecute mass-media anunta ca ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor solicita Romaniei saptamana viitoare sa aiba in vedere majorarea unor impozite pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat si a incuraja investitiile, in perspectiva aderarii la UE. Mai mult, expertii UE vor recomanda si reducerea cheltuielilor, pentru a determina diminuarea deficitului bugetar.
Aceste luari de pozitii pun la colt Guvernul de la Bucuresti si demonstreaza, daca mai era cazul, esecul in ceea ce priveste politicile fiscale ale acestuia.

In fine, acceptam consilierea FMI

Zilele trecute, mai precis in perioada 22-23 aprilie, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, s-a aflat la Washington la reuniunea de primavara a FMI si a Bancii Mondiale.
Potrivit unor surse din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP) citate de Mediafax, unul dintre principalele subiecte discutate cu oficialii FMI l-a reprezentat recenta rectificare bugetara si decizia Guvernului Romaniei de a majora tinta deficitului bugetar de la 0,5% din PIB la 0,9%.
Autoritatile romane au explicat ca rectificarea a fost necesara pentru a asigura fonduri in vederea finantarii unor proiecte de investitii care vor beneficia de fonduri europene dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In opinia lor, "nealocarea de fonduri suplimentare pentru pregatirea inca din acest an a acestor proiecte de investitii pentru domeniile prioritare, cum ar fi transporturile, invatamant, sanatate si mediu, poate conduce la diminuarea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene de care va beneficia Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene".
Pentru a pregati viitoarea intalnire cu expertii Fondului, Ministerul Finantelor va transmite in perioada urmatoare informatii detaliate referitoare la rectificarea bugetara.