Patru dintre bancile cu cea mai mare expunere pe datoria suverana a Greciei sunt prezente si la noi. Romania nu este imuna. Legaturile financiare si de comert, extrem de puternice, pe care Bucurestiul le are cu statele din vestul Europei, ne expun la escaladarea crizei datoriilor din zona euro.
Situatia din Grecia s-a inrautatit semnificativ in ultimele zile, de la zvonurile potrivit carora FMI s-ar putea sa nu mai acorde guvernului de la Atena urmatoarea transa de bani, pana la declaratia oficiala a sefului Eurogrup, Jean-Claude Juncker, informeaza adevarul.ro.
Potrivit acestuia, exista sanse minime ca statele europene sa acopere lipsa fondurilor grecesti.
Economistii spun ca orice plan de salvare ar aplica grecii, perspectivele nu sunt grozave. Cat despre Romania, riscurile unei transmiteri a socurilor financiare incep sa devina mai evidente.
"Romania este una dintre tarile care, in cazul unei evolutii nefavorabile in Grecia, va avea de suferit. Primul canal direct prin care se pot transmite aceste socuri este cel financiar", crede economistul-sef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.
National Bank of Greece (NBG), prezenta in Romania prin Banca Romaneasca, are cea mai mare expunere la datoria suverana a Greciei, de 19,8 miliarde de euro. Piraeus Bank are a doua expunere pe datoria suverana a Greciei, de 8,3 miliarde de euro, urmata de EFG Eurobank (Bancpost), cu expuneri de 7,5 miliarde de euro si Alpha Bank, cu 5,1 miliarde de euro. Datele sunt pentru anul 2010, iar sursa lor este Comitetul European al Supraveghetorilor Bancari (CEBS), actuala Autoritate Bancara Europeana (EBA).