Vicepresedintele PNL, Dan Radu Rusanu, a declarat ieri, inaintea intalnirii liberalilor cu delegatia FMI, ca masurile propuse de guvern, in baza constrangerilor impuse de Fond, vor determina Romania ca in 2011 sa apeleze la un nou imprumut.
"Toate masurile propuse de guvernul Boc, in baza constrangerilor impuse de Fond, vor determina Romania ca si in 2011, cand vom avea o crestere economica de minus doi, sa apeleze la un nou imprumut, care va fi utilizat in continuare pentru plata pensiilor si a salariilor. Aceasta este situatia reala a acordului incheiat de Romania astazi (ieri-n.r.) cu FMI", a spus Rusanu.
Vicepresedintele liberal a dat citire unei declaratii a sefului misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care spunea in noiembrie 2009 ca performantele inregistrate pana la sfarsitul lunii septembrie in cadrul programului incheiat de Romania au fost bune, iar toate tintele au fost atinse. Mai mult, Franks spunea in mai 2010 ca "Romania este deja o poveste de succes", trecand peste perioada de criza mult mai bine decat era asteptat.
"Ce constatam? Dupa mai bine de un an de la semnarea acordului cu FMI si obtinerea imprumutului, situatia economica a Romaniei este mult mai grea, iar datoria publica este dubla astazi fata de 2008. Ca perspectiva, pentru luna mai 2011, cand expira acordul cu FMI, in mod cert situatia economica a Romaniei va fi si mai grea, iar gradul de indatorare atins de Romania in perioada 2009-2010 este nemaivazut pana acum in istoria postdecembrista, fapt care va greva asupra generatiilor viitoare", a spus Rusanu.
Acesta a atentionat ca in ultima perioada exporturile au crescut, insa investitiile si consumul s-au redus drastic, ceea ce inseamna ca economia Romaniei este "departe" de a-si reveni. "Masurile propuse de Fond, de crestere a TVA si scadere a salariilor cu 25%, nu si-au atins scopul, determinand o pauperizare a populatiei", a adaugat Rusanu.
Mai mult, acesta a spus ca acordul de la Viena, incheiat in 2009 intre FMI si noua dintre cele mai importante banci comerciale straine din Romania, prin care acestea se angajau sa nu isi exporte beneficiile in statele lor, "nu au imbunatatit cu nimic creditarea agentilor economici in Romania". "Din contra, bancile comerciale au obtinut profituri fabuloase, imprumutand statul roman, si nu agentii economici", a mai spus liberalul.
Rusanu a precizat ca acestea vor fi si temele discutate de liberali cu delegatia FMI.