Romania va investi in conducta petroliera Constanta-Trieste circa 1,9 miliarde de euro, a declarat ieri Eugen Tapu Nazare, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
El a mai spus ca aceasta suma va fi constituita din fonduri private si “nu din banii statului sau cu garantia statului“. De altfel, printre companiile interesate sa participe la acest proiect se numara Chevrom Texaco, British Petroleum, precum si International Financial Corporation. In opinia secretarului de stat, oleoductul va putea transporta anual intre un minim de 30 si un maxim de 120 de milioane de tone de titei, in timp ce media anuala este de 60 de milioane de tone de petrol transportat.
Oficialii MEC au precizat ieri ca transportul titeiului nu se va face prin conductele Conpet din cauza ca acestea sunt uzate. “Nu se va merge pe vechile conducte ale Conpet, ci se merge pe o conducta noua, care respecta conditiile de mediu ale Uniunii Europene“, a aratat Eugen Tapu Nazare.
De altfel, el a mai spus ca in aceasta saptamana va avea loc in tara noastra o intalnire intre ministrii economiei si ambasadorii celor 5 state implicate, respectiv Serbia, Croatia, Romania, Slovenia si Italia.
Constructia conductei ar trebui sa inceapa in acest an, iar atingerea capacitatii maxime proiectate este programata pentru 2012-2014.
In Romania, conducta va avea o lungime de 630 de kilometri si va trece pe la Pitesti, Craiova, Timisoara.