Romania va putea sa importe gaz din Egipt, potrivit publicatiei online Egypt.guide, citata de Realitatea TV. Aceasta noteaza ca ministrul delegat pentru comert, Iuliu Winkler, care l-a insotit pe presedintele Traian Basescu in vizita oficiala in Egipt, a primit propunerea de colaborare in domeniul gazelor naturale din partea ministrului egiptean al Petrolului, Sameh Fahmi. Ministerul Economiei a anuntat ca cele doua parti vor discuta despre importul de gaz din Egipt intr-o intalnire care va avea loc in a doua jumatate a acestui an.
Potrivit Egypt.guide, oferta vine in contextul intarzierilor aparute in proiectul Nabucco. In ceea ce priveste oleoductul Nabucco, reprezentantii Comisiei Europene recunosc ca UE "este mai putin implicata in proiectul Constanta-Trieste, intrucat nu are instrumentele necesare pentru sprijinirea acestuia si este nevoie de aportul statelor direct implicate in proiect". Totusi, potrivit comisarului pentru energie al UE, investitia reprezinta o prioritate pentru autoritatile europene si este sustinuta si de statele beneficiare.
Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui culoar de tranzit a gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, in special Azerbaidjan, catre Europa de Vest, pe traseul Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, fara a tranzita Rusia.
Inceputul lucrarilor la conducta Nabucco era programat pentru anul viitor, iar pana in 2011 gazoducul ar trebui finalizat, scapand Uniunea Europeana de dependenta de gazul rusesc. (M.C.I.)