Romania si Bulgaria ar putea avea o traiectorie diferita in UE fata de cea parcursa de tari precum Spania sau Irlanda, estimeaza cotidianul londonez "The Times", citat de Mediafax. In articolul prezentat se arata ca noi membri sunt mult mai saraci decat cele doua state europene la momentul aderarii lor. Acelasi cotidian sustine ca Romania si Bulgaria au sanse mici de a se dezvolta la fel de rapid ca Spania si Irlanda.
Spania si Irlanda s-au alaturat unui club exclusivist. Romania si Bulgaria intra intr-o organizatie mult mai ampla, unde aproape jumatate dintre membrii ei sunt cu mult mai saraci decat ceilalti. Chiar daca UE isi mentine dorinta de a furniza ajutoare financiare, acestea trebuie sa ajunga la mai multi beneficiari.
Atractia modelului este evidenta pentru Romania si Bulgaria. Cand Spania a intrat in UE, in 1986, in acelasi timp cu Portugalia, inregistra un PIB de 70% pe cap de locuitor, din media comunitara. Zece ani mai tarziu, cand UE a inclus Austria, Finlanda si Suedia, PIB pe cap de locuitor era in continuare de doua treimi din cel al celor 15 membri ai Uniunii, 12.400 de euro comparativ cu 18.900 de euro in UE.
In ultimul deceniu, PIB-ul Spaniei a atins acum o cota de 80% din cel al primilor 15 membri si proiectia este de 27.600 de euro pe cap de locuitor in 2006. Insa Irlanda a depasit aceasta performanta, cu un PIB de 40.900 de euro, surclasand Marea Britanie, care are un PIB de 31.200 de euro.
Romania si Bulgaria sunt cu mult in urma statelor membre ale UE, PIB-ul ajungand la a sasea parte din media celor 15 membri vechi UE. (A.ß.)