In primele noua luni ale anului curent, Romania a inregistrat o cresterea economica cu 7,8% mai mare decat perioada similara a lui 2005, iar prognozele arata ca pentru acest an cresterea economica ar putea inregistra valoarea record de 8%, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS). Aceste procente situeaza Romania in topul tarilor cu cea mai mare crestere economica din lume, top condus clar de China. Daca din punct de vedere statistic datele sunt din ce in ce mai imbucuratoare, desigur ca nu acelasi lucru se poate spune despre nivelul de trai al romanilor.

Produsul Intern Brut (PIB), estimat pentru trimestrul III al anului curent, a crescut cu 8,3% fata de aceeasi perioada a lui 2005, atingand astfel un nivel de peste 92.000 de milioane de lei.
Cresterea PIB a fost determinata in cea mai mare parte de dezvoltarea industriei, constructiilor si serviciilor. Aportul acestora la valoarea PIB a fost de aproximativ 80%.
ßi productia industriala a crescut in primele zece luni cu 7,4% fata de perioada similara a anului trecut, datorita dezvoltarii industriei prelucratoare si extractive.
Cu toate acestea, comertul exterior a inregistrat un deficit comercial de 8,7 milioane de euro. Daca nivelul exporturilor realizate in perioada 1 ianuarie-31 octombrie a fost de aproximativ 21,3 miliarde de euro, in crestere cu 16% fata de ace-easi perioada a anului trecut, importurile au crescut cu 24,7%, atingand o valoare de circa 32,6 milioane de euro. ¥arile care au cea mai mare pondere in deficitul balantei comerciale a Romaniei sunt Rusia, Germania si China. In schimb, tara noastra a exportat mai mult in Bulgaria, Marea Britanie si Emiratele Arabe.

Inflatia foarte scazuta, record european

Din cercetarea realizata de INS, care prezinta situatia economica din primele zece luni ale anului in curs, rezulta ca inflatia a scazut din nou in aceasta perioada, atingand 3%.
Presedintele INS, Vergil Voineagu, sustine ca nivelul inflatiei romanesti este unul dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana "in ceea ce priveste rata inflatiei, Romania se situeaza sub nivelul Europei", a precizat Vergil Voineagu. In ceea ce priveste agricultura, volumul productiei de cereale a scazut fata de 2005, din cauza diminuarii suprafetei cultivate care a fost mai mica cu 12,5% decat anul trecut.
Agricultorii romani au cultivat anul acesta mai putin grau, orz, secara si porumb. O productie mai mare in 2006 fata de 2005 s-a inregistrat insa la floarea-soarelui, cartofi si sfecla-de-zahar. Productia industriala a crescut cu 7,4 procente fata de aceeasi perioada a lui 2005. (A.ß)