Ministrul Economei, Comertului si Mediului de afaceri, Adriean Videanu, a declarat joi ca transportatorul national de gaze Transgaz a fost invitat de gigantul Gazprom din Rusia, cel mai mare producator de gaze din lume, sa participe la proiectul gazoductului South Stream.
"Stiu ca Transgaz a fost invitat din acest punct de vedere (in South Stream - n.r.). Romgaz nu poate sa faca parte", a afirmat Videanu, la o conferinta de presa, iintrebat daca producatorul Romgaz a fost invitat in South Stream.
De asemenea, intr-un comunicat emis pe site-ul Gazprom, in urma vizitei de miercuri a delegatiei ruse la Bucuresti, vicepresedintele grupului Aleksandr Medvedev spune ca relatiile cu Romania in ceea ce priveste sectorul energetic sunt considerate strategice, declarandu-se convins de faptul ca cele doua tari vor colabora in continuare.
"Partea romana si-a confirmat interesul de a participa la proiectul South Stream si a furnizat partii ruse (care a fost miercuri la Bucuresti, n.r.) date solicitate anterior pentru pregatirea studiului de fezabilitate al unei posibile rute de tranzit a gazoductului pe teritoriul romanesc", se arata in comunicatul Gazprom.
O delegatie a celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit miercuri dimineata la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate. Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua.
Ministerul Economiei a anuntat ulterior discutiilor ca Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizarea contractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cu producatorul roman de gaze Romgaz.
"Agenda discutiilor a cuprins subiecte de interes pentru cooperarea bilaterala in sectorul energetic. Au fost abordate aspecte referitoare la importul de gaze din Rusia, colaborarea cu Romgaz in vederea dezvoltarii capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si colaborarea cu Transgaz pentru dezvoltarea retelei de tranzit si renegocierea, in vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin Romania a gazelor naturale spre tarile balcanice, care expira in 2011", se arata in comunicatul emis miercuri la finalul intalnirilor de la Bucuresti dintre reprezentantii Gazprom si cei ai Ministerului roman al Economiei.
Totodata, au fost abordate aspecte ale posibilitatii extinderii colaborarii cu Gazprom in zona productiei de energie electrica, mai informeaza comunicatul.