Romania poate atrage investitori datorita cresterii economice rapide, care ofera profituri mai mari decat in cele mai multe dintre tarile dezvoltate, noteaza „Budapest Bussines Journal“. Dar, cu toate acestea, tara noastra are cateva defecte care o fac sa devina indezirabila pentru categorii foarte importante de investitori. Astfel, cei care vor sa faca afaceri aici trebuie sa ia in considerare diferente culturale semnificative, lipsa managementului calificat, dar, mai ales, a disciplinei fiscale. Potrivit „Budapest Business Journal“, acestea sunt motivele pentru care Romania necesita o abordare „speciala“ din partea investitorilor straini.
Trebuie spus ca printre elementele pozitive identificate de analiza publicatiei ungare se numara cresterea Produsul Intern Brut in 2004 cu 8,3%, previziunile pentru acest an indica o crestere economica de 5,5%, ceea ce face ca economia Romaniei sa avanseze mult mai repede decat multe dintre tarile europene. De asemenea, inflatia inregistreaza o reducere de pana la 7% in 2005, in timp ce aproape toate sectoarele economiei - in special cel al constructiilor, de retail si servicii - explodeaza.
Pe de alta parte, un important factor negativ care restrictioneaza investitiile straine este lipsa de management calificat si cu experienta, pusa pe seama universitatilor de stat traditionale care nu produc suficienti profesionisti.