Romania este printre tarile est europene care ar putea da faliment in urmatorii 2-3 ani, sustine Kenneth Rogoff, profesor la Harvard si fost economist-sef la FMI.
Intr-un interviu pentru revista austriaca Profil, citat de Bloomberg, economistul american spune ca Romania este in pericol din cauza poverii prea mare a deficitului bugetar.
Romania a fost deseori identificata drept un stat cu un grad ridicat de pericol.
In ultimele cinci luni, spre exemplu, prima de risc a Romaniei s-a aflat deseori in topul tarilor cu cel mai ridicat grad de risc, clasament realizat de CMA DataVision. Acum, fostul sef al FMI vine cu o noua declaratie alarmanta: Romania, alaturi de Ucraina si Ungaria, se afla printre putinele tari est-europene care ar putea da faliment in urmatorii 2-3 ani.
Nu toate tarile din regiune vor reusi sa treaca de procesul de consolidare a deficitelor bugetare, a spus Rogoff pentru revista austriaca Profil.
Nu este prima data cand Kenneth Rogoff face astfel de declaratii. La sfarsitul anului trecut, Romania a intrat pe lista sa neagra. Iar la inceputul acestui an, intr-un interviu pentru ziarul austriac Der Standard, Rogoff a identificat din nou Romania ca tara cu risc de faliment, alaturi de Ucraina, Letonia, Ungaria si Grecia. Profesorul de economie spunea atunci ca banii de la FMI au cumparat doar timp pentru tarile din regiune, care s-ar putea salva doar daca intaresc sprijinul financiar cu reforme dure pe latura cheltuielilor bugetare.