Romania nu are nici un fel de probleme in alimentarea cu gaze din Rusia, asigura la unison premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul Economiei, Codrut seres, dupa reuniunea convocata de seful Guvernului cu autoritatile din domeniul energetic, ca urmare a crizei provocate de decizia Rusiei de a sista furnizarea de gaz metan catre Ucraina. Ministrul Economiei a dat asigurari ca Romania va primi cantitatea zilnica de gaze prevazuta in contractul cu Gazprom. "La Isaccea livrarea se face normal, iar la Mediesul Aurit am primit asigurari ca pina miine (n.r. astazi) situatia se va remedia", a declarat ministrul Seres. La rindul sau, la finalul intilnirii cu ministrii si sefii autoritatilor implicate in gestionarea problemei energetice, premierul Tariceanu a spus ca "Romania nu este in criza, nu avem probleme cu alimentarea cu gaze". "Este normal in acest moment sa ne punem problema asigurarii surselor alternative", a mai precizat premierul Tariceanu, care a adus in discutie folosirea carbunelui ca varianta alternativa si care a spus ca a cerut ministrului seres urgentarea proiectului de aprovizionare prin Marea Nordului. Cu toate acestea asigurari analistii sint sceptici si iau in discutie cele mai sumbre ipoteze. Ei spun ca efectele unei eventuale sistari a gazului catre Romania s-ar face simtite in cinci zile. Rezervele romanesti s-ar epuiza complet in maxim doua luni de zile. in plus, alternativa de alimentare din surse noi nu exista, in conditiile in care productia interna poate asigura maxim 70% din necesarul national. Romania detine o singura masura de asigurare impotriva unui astfel de scenariu: contractul cu Gazprom, valabil pina in anul 2030.
In primele zile ale anului livrarile de gaze importate din Rusia au scazut cu aproximativ 25%. Conflictul pe marginea pretului la gaze naturale dintre Ucraina si Rusia a afectat si tarile europene, multe din statele vestice anuntind ca au inregistrat scaderi ale volumului de gaze importate din Rusia.

Moldova nu mai primeste gaz

De la inceputul anului, Republica Moldova nu mai este alimentata cu gaze naturale din Rusia, se arata intr-un raport al guvernului moldovean prezentat luni de premierul Vasile Tarlev in cadrul unei sedinte convocate de presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. Cu toate acestea, sustine ministrul moldovean al industriei si infrastructurii Vladimir Antosi, consumatorii din Republica Moldova nu sint afectati, iar populatiei nu i-au fost impuse restrictii, se precizeaza intr-un comunicat al guvernului de la Chisinau. La sedinta de la presedintia Republicii Moldova, s-a mai precizat ca tariful de 160 de dolari pentru mia de metri cubi cerut de Gazprom nu este unul de piata si ca Republica Moldova va continua negocierile cu Rusia in vederea stabilirii noului tarif.
Presedintele Voronin si-a exprimat regretul pentru faptul ca Gazprom nu a argumentat transparent solicitarea sa de crestere a tarifului si a apreciat ca partea rusa are motivatii in exclusivitate extraeconomice. Voronin a avut ieri o discutie telefonica cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, despre situatia creata in urma sistarii livrarilor gazelor naturale din Federatia Rusa catre Ucraina si Republica Moldova. Cei doi presedinti au convenit ca, in conditiile create, Ucraina va asigura Republica Moldova cu gaze naturale din propria balanta curenta, precum si ca va fi instituit un regim comun de economie a gazelor.

Impactul disputei gazelor

Ucraina - pierde 100% din importurile de gaz rusesc;
Austria si Ungaria - livrarile de gaz rusesc au scazut, dar au fost restabilite;
Polonia - livrarile au scazut duminica cu 14%; incercari de alimentare printr-o conducta alternativa;
Slovacia si Romania - livrarile au scazut cu 25%;
Germania - a anuntat scaderi, fara precizarea volumului;
Franta - care se bazeaza pe gazul rusesc; a raportat scaderi de 25-30% in livrari.

Dependenta de gazul rusesc

Slovacia - 100%
Macedonia - 95%
Bulgaria - 94%
Grecia - 92%
Cehia - 73%
Ungaria - 72%
Grecia - 65%
Austria - 63%
Polonia - 61%
Turcia - 60%
Romania - 42%
Ucraina - 40%
Germania - 33%
Italia - 27%
Franta - 27%
Finlanda - 11%

Pretul platit pentru gazul rusesc

Romania - 285$/mia de metri cubi
UE - 240$/mia de metri cubi
Belarus - 47$/mia de metri cubi
Armenia - 110$/mia de metri cubi
Georgia - 110$/mia de metri cubi
tarile Baltice 120$/mia de metri cubi
Moldova - 160$/mia de metri cubi