Romania este prezenta cu sase regiuni, adica toata tara cu exceptia Bucuresti-Ilfov, in topul celor mai sarace 20 de zone din UE, potrivit unui comunicat prezentat joi de Eurostat, o noua confirmare a pozitiei Bulgariei si Romaniei ca cele mai sarace tari din Uniune.
Cea mai saraca regiune din UE este Severozapaden, din Bulgaria, cu un PIB pe locuitor (calculat la paritatea puterii de cumparare) de 28% din media comunitara la nivelul anului 2008, informeaza MEDIAFAX.
Pe locul al doilea este Nord-Est Romania, respectiv judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, unde puterea de cumparare este de 29% din media UE.
Urmeaza trei regiuni din Bulgaria, iar pe locul al saselea se plaseaza Sud-Vest Oltenia, adica judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea, cu 36%.
Oltenia a urcat in topul regiunilor sarace in statistica data publicitatii joi, puterea de cumparare devenind mai scazuta decat in regiunea bulgara Severoiztochen, reiese din raportarile Eurostat.
Sud-Estul Romaniei (Braila, Buzau, Galati, Tulcea, Constanta si Vrancea) stationeaza pe locul opt.
Cea mai saraca zona din Polonia este pe locul al noualea, cu 39% din puterea de cumparare medie din UE, devansata de Sud-Muntenia, adica de judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.
Eszak-Magyaroszag este cea mai saraca regiune din Ungaria, pe locul 12 in clasamentul Eurostat, cu 40% din puterea de cumparare medie din UE.
Pe locul al 15-lea se regaseste Nord-Vest Romania, adica judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare si Salaj. Transilvania a devansat astfel, in 2008, o regiune din Polonia, coborand un loc in topul saraciei.
Zona de Centru, adica judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, este cea mai bogata regiune din Romania cu exceptia Bucuresti-Ilfov, ocupand locul 19.
Cea mai bogata regiune din Europa este cartierul financiar al Londrei, unde puterea de cumparare reprezinta 343% fata de media UE. Urmeaza Luxembourg, cu 279% si Bruxelles, cu 216%.
Praga este cel mai bogat oras din zona statelor foste comuniste, ocupand locul al saselea in UE cu 172% din puterea medie de cumparare, peste Stockholm si Viena.