Romania ar putea pierde alte trei proiecte de investitii straine in valoare totala de peste 600 de milioane de euro, potrivit declaratiilor presedintelui Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Ana-Maria Cristina. Acest lucru survine ca urmare a amanarii adoptarii legii privind investitiile, ceea ce duce la blocarea acordarii facilitatilor negociate de firmele implicate cu statul roman.
Cele trei firme, japoneza, austriaca si indiana, au solicitat scheme individuale de ajutor de stat. Dar cum legislatia nu permite momentan, acestea trebuie sa astepte adoptarea modificarilor la legea privind investitiile.
Firma japoneza a anuntat ca vrea sa investeasca 100 de milioane de euro pentru constructia unei fabrici de componente auto in parcul industrial Ploiesti. Cea austriaca a programat investitii de 210 milioane de euro intr-o fabrica de prelucrare a lemnului in Suceava, iar firma indiana intentioneaza sa aloce 300 de milioane de euro intr-o fabrica de CD-uri in judetul Giurgiu.
In 2005, lipsa unei legi privind investitiile a atras dupa sine o pierdere de 99 de milioane de euro, deoarece alti trei investitori importanti au renuntat la locatiile din Romania in favoarea unor tari din regiune.
Pe de alta parte, conducerea ARIS propune noi facilitati pentru investitorii din zonele cu somaj ridicat. In acest sens, prin proiectul de lege a investitiilor, se va face o diferentiere in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de stat.
Astfel, ARIS a propus ca intensitatea ajutorului de stat sa fie mai mare pentru proiectele care se vor dezvolta in regiuni care au atras mai putine investitii, precum Moldova ori partea de sud-est a tarii. (Maria Vulpe)