Comisarul european pentru concurenta Neelie Kroes (foto) spune ca, daca astazi ar trebui sa intocmeasca raportul privind existenta liberei competitii in Romania, acesta ar fi negativ.
Potrivit comisarului european, daca situatia nu se va imbunatati considerabil pana in toamna, cand va fi prezentat raportul de monitorizare, aderarea tarii noastre va fi amanata cu un an. Comisarul, care a criticat in mai multe randuri activitatea Consiliului Concurentei, precizeaza ca situatia este foarte grava si de aceea a cerut ajutorul tuturor oficialilor romani cu care s-a intalnit in ultimele zile, inclusiv pe cel al primului-ministru.
“Romania trebuie sa faca mult mai multe progrese in privinta disciplinei ajutorului de stat... Ministrii si Consiliul Concurentei trebuie sa colaboreze mult mai strans pentru a ne da noua (Comisiei Europene - n. red.) linistea ca totul este in regula. Romania trebuie sa poata indeplini cerintele. Toti zambesc si sunt binevoitori, exista vointa si au capacitatea sa faca, dar nu este suficient“, explica olandeza Neelie Kroes. Ea continua spunand ca este nevoie de “rezultate reale“. “Oamenii pot si vor, dar avem nevoie de rezultate. Nu numai vorbe, ci fapte“, arata comisarul european, care mai spune ca “angajarea politica nu este suficienta atunci cand este vorba de disciplina si de concurenta“. Kroes afirma ca la ora actuala sunt mai multe cazuri de acordare a unor ajutoare de stat care trebuie returnate, deci ilegale.
Mai mult decat atat, comisarul european precizeaza faptul ca Directia Generala de Concurenta a comisiei cunoaste alte cateva cazuri in care autoritatile romane au acordat ajutoare de stat fara ca acestea sa fie notificate. Ea mai spune ca subventiile acordate de stat in industrie produc inca ingrijorare organismului european.
La randul sau, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, ne-a declarat ca nu exista intarzieri in punerea in practica a angajamentelor asumate de Romania in fata Comisiei Europene.
Contrazicand comisarul european pentru concurenta, Berinde sustine ca totul se desfasoara “conform planului“.