Romania s-a clasat pe locul al treilea in topul producatorilor de vinuri din noua "Lume Noua", potrivit unui top realizat de site-ul dedicat barbatilor AskMen.com, relateaza Reuters. Vinurile din "Lumea Noua" (Argentina, Chile, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda, Statele Unite - n.r.), care au fost in trecut principalii competitori ai vinurilor din "Lumea Veche", au ajuns, la randul lor, sa aiba rivali, pe masura ce tot mai multe natiuni beneficiaza de recunoasterea productiei lor de vinuri, constituind astfel o noua "Lume Noua".
Astfel, site-ul AskMen.com a alcatuit o lista cu sapte tari, cu regiuni vitivinicole care incep sa devina importante pentru piata mondiala, unde vinificatori cu experienta s-au intors in tarile de origine pentru a revitaliza industria de profil, in contextul schimbarilor climatice si al incalzirii globale.
Romania, clasata pe locul al treilea, are o istorie de productie a vinurilor de aproape 3.000 de ani si este in prezent unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din lume, obtinand peste 500.000 de tone anual. Principalele regiuni viticole pe care site-ul le aminteste sunt Cotnari, Tarnave, Murfatlar si Dealu Mare. De asemenea, AskMen subliniaza ca Domeniile Tohani este producatorul de vinuri ce merita a fi urmarit pe viitor.
Desi multe din soiurile autohtone de struguri au fost distruse de boli, productia moderna de vinuri, care utilizeaza soiuri internationale cunoscute, merita sa fie cautata, potrivit realizatorilor studiului.
Primul loc in top a fost ocupat de Elvetia, urmata de Ucraina, pe locul al doilea. De asemenea, Romania a fost urmata in clasament de Grecia, Canada, Brazilia si Anglia.