Statisticile plaseaza Romania pe locul sase in UE in ceea ce priveste efectivele de ovine si caprine. In ultimele 12 luni, romanii au crescut aproape 8,5 milioane de oi si capre, cu 1,3% mai mult fata de sfarsitul lui 2005, in timp ce numarul pasarilor a scazut cu 1,8%, de la 8,65 milioane de capete la 8,49 milioane de capete, la 1 decembrie 2006. Aceasta arata ca, desi economia tarii noastre nu se afla inca in topul tarilor UE, la cateva capitole am intrat in randul tarilor fruntase.

Romania s-a situat pe locul sase dupa tari recunoscute pentru traditia lor in cresterea ovinelor si a caprinelor cum ar fi Spania, Marea Britanie, Grecia, Franta si Italia. ¥ara noastra nu sta chiar rau nici la efectivele de bovine, situandu-se pe locul noua in UE, cu o pondere de 3,2% din totalul de bovine din Europa. Pe primele locuri s-au situat Franta (18,9 milioane de capete), Germania (12,9 milioane de capete), Marea Britanie (10,2 milioane capete), Spania (6,4 milioane de capete), Italia (6,4 milioane de capete), Polonia (5,3 milioane de capete), Irlanda (6,19 milioane de capete), Olanda (3,74 milioane de capete). In ceea ce priveste efectivele de porcine, tot la sfarsitul lui 2005 tara noastra s-a situat pe locul opt, cu o pondere de 4,2%, in ierarhia statelor membre, plus Romania si Bulgaria, care inca nu aderasera la data respectiva. Efective mai mari de porcine detineau tari precum Germania (26,9 milioane de capete), Spania (24,8 milioane de capete), Polonia (18,7 milioane de capete), Franta (15,1 milioane capete), Danemarca (12,6 milioane de capete), Olanda (11 milioane de capete), Italia (9,2 milioane de capete).
Datele sunt preluate de la Institutul National de Statistica de catre periodicul Afacerea al Camerei de Comert si Industrie Bucuresti.
In intervalul 1 decembrie 2005 - 1 decembrie 2006, la nivelul Romaniei, efectivele de animale (bovine, porcine, ovine si caprine) au crescut, in timp ce efectivele de pasari au inregistrat scaderi, mai ales din cauza gripei aviare.

La oi - fruntasi, la economie - codasi

Ca numar de locuitori, tara noastra se situeaza pe locul sapte intre tarile UE, iar daca dam crezare promisiunilor recente ale premierului Tariceanu, Romania ar putea deveni si a saptea putere economica a Europei. Prim-ministrul aprecia recent la Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor ca are ambitia sa transforme Romania in a saptea putere economica.
Desigur ca argumentele premierului au fost de ordin general, acesta precizand ca pentru a atinge aceasta performanta trebuie sa ne bazam pe resursele umane, naturale si financiare ale tarii.
Trebuie spus totusi ca, desi cresterea economica a tarii noastre a inregistrat recorduri remarcabile in ultimii ani, ea este inca departe de nivelul de dezvoltare al unor state din UE.
Sa nu uitam ca PIB-ul Romaniei a ajuns anul trecut la aproape 100 de miliarde de euro, in timp ce PIB-ul unor tari ca Germania, Marea Britanie, Franta sau Italia depaseste 1.000 de miliarde de euro.
In acest moment, economia Belgiei este pe locul sapte in Europa, cu un PIB de circa 300 de miliarde de euro, adica de trei ori mai mare decat al tarii noastre. Si asta la o populatie a Belgiei de circa 10 milioane de oameni, adica jumatate din populatia tarii noastre.