Valoarea fuziunilor si achizitiilor realizate anul trecut pe piata romaneasca a fost de 5,8 miliarde de dolari, de patru ori mai mare decat in 2004. Romania a urcat astfel doua pozitii, pe locul patru, in topul tarilor din Europa Centrala si de Est, in urma Rusiei, Cehiei si Poloniei, potrivit PricewaterhouseCoopers.
Numarul tranzactiilor din sectorul privat a crescut in 2005 la 117, fata de 42 in 2004 si 33 in 2003, se arata intr-un studiu al companiei de consultanta. Clasamentul se refera la tranzactiile facute publice si nu include privatizarile.
Potrivit sursei citate, aceasta evolutie nu numai ca reprezinta o crestere de 313% fata de 2004, dar si plaseaza Romania intre primele trei tari ale regiunii din punct de vedere al ratei de crestere.
De remarcat este ca anul trecut s-a inregistrat si o majorare cu 58% a valorii medii a unei tranzactii, pentru tranzactiile care au fost facute publice, la 65 de milioane de dolari. Analistii de la PwC apreciaza ca acest indicator reflecta nivelul majorarilor de capital la companiile romanesti. Investitiile straine au reprezentat 72% din numarul total al tranzactiilor, mult peste media europeana de 40%, fapt ce indica preferinta companiilor romanesti pentru parteneri strategici straini.
Studiul face si un inventar al privatizarilor realizate in 2005, valoarea acestora ajungand la 4,9 miliarde de dolari. Principala contributie la aceasta suma o reprezinta preluarea a 61,88% din actiunile Bancii Comerciale Romane (BCR) de catre Erste Bank pentru 3,75 miliarde de euro.