In ciuda campaniilor impotriva spagilor de tot felul, Romania ocupa un neonorant loc patru intr-un top al coruptiei, care a studiat perceptia asupra dimensiunilor fenomenului in sistemele guvernamentale si de afaceri. In acest top, realizat de Gallup si preluat de Mediafax, tara noastra se afla, cu 90 de puncte, la egalitate cu Maroc, Rusia, Ucraina si Camerun.
Pe primul loc in acest top se afla Lituania, perceputa drept cea mai corupta tara, cu 94 de puncte. Urmeaza, la egalitate, cu 93 de puncte, Polonia si Liban. Locul trei, cu 91 de puncte, este ocupat de Thailanda.
La polul opus, al tarilor unde perceptia asupra coruptiei este foarte mica, se afla Finlanda. Scorul perceptiei coruptiei in aceasta tara este de numai 12 puncte. Finlanda este urmata, cu un scor de cate 21 de puncte, de catre Danemarca si Noua Zeelanda. Dupa acestea vin tari ca Singapore, Arabia Saudita, Marea Britanie, Norvegia, Elvetia, Australia si Suedia.
Rezultatele pe baza carora s-a realizat topul au fost obtinute printr-o cercetare bazata pe interviuri. Specialistii au folosit drept respondenti aproximativ 1.000 de cetateni din fiecare cele 101 de state luate in discutie. Conditia a fost ca subiectii sa fie rezidenti permanenti ai respectivelor tari. Ei au trebuit sa raspunda la doua intrebari, respectiv "Este coruptia un fenomen raspandit in guvernul tarii dumneavoastra?" si "Este coruptia un fenomen raspandit in mediul de afaceri din tara dumneavoastra?".
Sondajul realizat de Gallup a studiat percep-tia coruptiei in perioada 2005-2006 si are o marja de eroare de plus sau minus 3%. (S.N.)