Romania se dovedeste a fi una dintre cele mai scumpe tari ale Europei. Potrivit unei analize realizate de o revista de specialitate si preluata de Mediafax, cauzele care au condus la o diferenta mare intre preturile din tara si cele din afara sunt taxele vamale, lipsa concurentei sau intelegerile tacite intre producatori.
Analiza face comparatie intre preturile produselor de larg consum, intre costul serviciilor si utilitatilor din mai multe tari europene si Romania.
Energia electrica, benzina si gazul, ale caror scumpiri inflameaza piata periodic, contribuie si ele generos la reputatia de tara scumpa pe care si-o consolideaza Romania. Romania e scumpa si din cauza benzinei. Cu un salariu mediu pe economie se pot face doar cinci „plinuri“ de cate 40 de litri. Pretul litrului de benzina, de 0,95 euro, e mai mare decat in Grecia si in tarile baltice si comparabil cu cel din Spania si Polonia, asta in conditiile unor salarii medii nete mai mari.
De asemenea, preturile pentru diferite bunuri si servicii de pe piata romaneasca sunt duble sau aproape triple fata de altele similare din vest. Spre exemplu, potrivit sursei citate, o bluza de firma care costa 20 de euro in Spania, ajunge in Romania la 190 de lei (1,9 milioane de lei vechi), adica 52,7 euro. De asemenea, o pereche de pantofi barbatesti, care in Amsterdam costa 29,95 euro, in Romania o cumparam cu 220 de lei (2,2 milioane de lei vechi), adica 61 de euro. Iar cei care isi permit sa cumpere haine de firma in Romania nu vor ezita sa mai scoata din buzunar 20 de euro si sa achite o masa cu trei feluri intr-un restaurant bun din Capitala. Acest pret rivalizeaza cu un restaurant parizian, unde trebuie sa scoateti din buzunar aceeasi suma, care cuprinde si un vin bun si, in plus, aveti satisfactia ca ati vazut Turnul Eiffel. (Senica Micu)