Oamenii de afaceri din judetul Bihor au fost invitati, ieri, de reprezentantii Consiliului National al IMM, la Hotelul Continental din Oradea, la un seminar, unde au putut afla noutati privind fondurile europene si modul de accesare a acestora, dar si despre solutii de finantare si de comunicatii dedicate.
Evenimentul a fost menit sa aduca in atentia institutiilor de stat problemele legate de finantarea intreprinderilor mici si mijlocii dar si de a prezenta oamenilor de afaceri solutiile reale de acces la fondurile de investitii. Astfel, in cadrul discutiilor au fost prezentate toate liniile de finantare disponibile pentru acest segment, incluzand credite, programe de finantare externe, granturi, programe de finantare de la bugetul de stat, dar si solutiile oferite pentru Start-up-uri. Oamenii de afaceri care au umplut sala de conferinte a hotelului-gazda au putut afla direct de la reprezentantii bancilor, cu decizie directa in procesul de creditare, care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurga un solicitant de credit si cum se intocmeste un dosar de credit. De asemenea, in cadrul discutiilor vor putea afla mai multe informatii despre creditele de refinantare.
Avand in vedere importanta componentei informatice in activitatea oricarei firme, dezvoltatorii de solutii si produse IT&C si-au prezentat produsele si serviciile destinate IMM. Astfel, au fost prezentate modalitatile prin care solutiile si aplicatiile informatice pot duce la cresterea productivitatii firmelor, aducand valoare adaugata. La eveniment au participat oficiali din cadrul Administratiei locale, respectiv primarul Petru Filip, subprefectul Teodor Albert, reprezentanti ai Oficiului Teritorial al Ministerului pentru IMM, ai Directiei Finantelor Publice, ai Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), reprezentanti ai celor mai importante banci de pe piata romaneasca, ai fondurilor de garantare a creditelor pentru IMM, ai companiilor de IT&C, consultanti financiari si oameni de afaceri.
Finantare pentru intrarea in posesie a ISO
Ioan Mintas, prim-vicepresedinte al CNIPMMR, a prezentat oamenilor de afaceri actele normative la care consiliul a contribuit decisiv, actele normative la care au fost aduse modificari consistente la presiunea CNIPMMR, programele de finantare care stau la dispozitia investitorilor. "In Romania circa 68% din PIB este realizat de IMM-uri. De asemenea, peste 90% dintre angajatii tarii activeaza in sectorul IMM. Prin urmare acest sector ar trebui sa fie printre prioritatile guvernantilor in fiecare mandat. Din pacate, acest lucru nu se intampla, anul acesta intrand in faliment 55.000 de IMM-uri. Vreau sa anunt pe aceasta cale ca Ministerul pentru IMM finanteaza companiile care doresc sa intre in posesia ISO, atat de necesare in Comunitatea Europeana. Acest lucru este benefic pentru cei care vor sa reziste pe piata in conditiile de competitie acerba cu firmele europene", a precizat reprezentantul CNIPMMR.
Unii dintre oamenii de afaceri prezenti la eveniment s-au aratat nemultumiti de faptul ca Executivul incurajeaza nemunca, adica au condamnat realitatea ca Romania a ajuns un stat de asistati. "In loc ca intreprinzatorii sa fie cei care sa fie stimulati si ajutati, guvernantii investesc ceea ce noi castigam si platim catre stat numai pentru a asista nemunca. Se ofera gratuitati pentru pensionari, pentru studenti, someri etc., dar noua nu ni se ofera mai nimic. Cum este posibil asa ceva? Oare nu noi suntem cei care facem PIB-ul? Din aceasta cauza economia merge cum merge, adica este in cadere libera", au declarat nemultumiti oamenii de afaceri.