Majorarea contingentului tarifar acordat de UE tarii noastre la exporturile de vin, de la 300.000 de hectolitri la 345.000 de hectolitri, este inutila in opinia mai multor reprezentanti din domeniul viticol. Potrivit acestora, exporturile de vinuri romanesti nu au depasit nici macar cota de 300.000 de hectolitri in ultimii ani. In plus, majoritatea exporturilor au loc pana in septembrie.
Suplimentarea cu 45.000 de hectolitri a cantitatii de vin pe care o putem exporta in UE fara taxe vamale nu ne ajuta cu nimic, sustin mai multi reprezentanti din domeniu. Aceasta din cauza ca in ultimii ani Romania nu a reusit sa utilizeze nici contingentul de 300.000 de hectolitri de vin alocat de Uniunea Europeana, spun acestia. Rodica Capatana, presedintele Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de Vin (APEV), afirma ca "era interesant daca se marea contingentul de import, pentru ca oricum nu avem posibilitatea sa exportam atat". Cantitatea de vinuri importate din UE exceptata de la plata taxelor vamale este in schimb tot de 60.000 de hectolitri. Daca s-ar fi gandit logic, ne-a explicat Capatana, s-ar fi marit aceasta cantitate, tinand cont ca se cumpara mult vin din import, pentru care se platesc taxe. Graitoare in acest sens sunt cifrele care arata ca in primele cinci luni ale lui 2006 importul de vin a inregistrat o crestere de peste 165% fata de exportul de vin pe care l-a realizat Romania. Cresterea importurilor a fost cauzata de recolta din 2005, cu 50% mai scazuta fata de productia nationala medie de sase milioane de hectolitri, potrivit unor reprezentanti din domeniu. Un alt motiv mai este si supraproductia din UE, drept pentru care nici cererea pentru vinurile romanesti nu a fost prea mare, este de parere Capatana. Mai mult, UE nu vrea sa dezvolte productia viticola romaneasca, ci este interesata de Romania doar ca piata de desfacere, explica Rodica Capatana. Masura mai este inutila si din cauza ca grosul exporturilor se face pana in septembrie, apreciaza presedintele APEV.

Vin spaniol cu eticheta romaneasca

Exista insa si importatori care cumpara din Spania cu "10 centi litru de vin vrac si il vand sub eticheta romaneasca cu 50-60 de centi pe litru", mai spune presedintele APEV. ßi asta pentru ca romanii consumatori de vinuri nu au cunostinte despre vinurile produse in UE si prefera sa cumpere din cele cinci soiuri romanesti pe care le stiu, explica Rodica Capatana. Asa ca fara sa vrea, romanii consuma vinuri spaniole, pentru ca nu exista interese ca acestea sa fie verificate si cele neconforme cu legea viei si vinului sa fie scoase de pe raft, adauga Capatana.
Cornel Dicu, directorul Serviciului pentru Inspectie Vitivinicola din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), se apara si spune ca industria vinului este una dintre cele mai curate din tara. Astfel, in urma celor 1.683 de verificari efectuate in primul semestru al acestui an, 212.000 de litri de vin au fost retrase de la comercializare intrucat erau neconforme.
Adica, oxidate, cu o aciditate volatila prea mare, falsificate prin adaos de colorant, explica Cornel Dicu. In ceea ce priveste vinul adus din Spania, acesta este de masa si nu este obligatoriu ca pe eticheta sa se treaca tara de origine, precizeaza reprezentantul MAPDR.