In ultima perioada, inspectorii sanitar - veterinari au mediatizat foarte mult ideea implantarii microcipurilor la toate efectivele de cabaline din tara nostra. Aceasta a constituit o conditie indispensabila impusa de Uniunea Europeana, tarii noastre, ca modalitate de aderare si integrare in structurile europene. Pentru operatiunea de implantare a microcipurilor statul trebuie sa suporte un cost ce va depasi 2,273 de milioane de euro. In ceea ce priveste bovinele, ovinele sau porcinele, acestea vor fi identificate prin intermediul unor crotalii aplicate in zona urechii. La nivelul judetului Constanta au fost implantate peste 1.600 de cabaline, urmand ca actiunea de aplicare a crotaliilor la celelalte animale sa fie aprobata de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si Siguranta Alimentelor (ANSVSA) de la Bucuresti.

Inspectorii de la Directia Sanitar -Veterinara din Constanta s-au conformat conditiilor UE si au luat decizia de implantare electronica a microcipurilor la efectivele de cai. "Medicii veterinari ai DSV Constanta au mers in teritoriu in vederea aplicarii unui numar de peste 1.600 de microcipuri”, ne-a declarat dr. Diana Luncan, inspector al Serviciului de Sanatate Animala din cadrul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta. Conform ordonantei 167/2003, la nivelul cabalinelor, microcipurile se introduc sub piele in treimea mijlocie a gatului cu ajutorul unui "implantor” care poate ajunge la valoarea de 3,3 euro, fara TVA. In acest context, pentru introducerea acestui aparat se estimeaza cheltuieli de aproximativ 300.000 de lei pe animal. "In Romania nu exista nici pana la ora actuala o fabrica producatoare de microcipuri”, ne-a informat dr. Stelian Fuduli, din cadrul Farmavet Constanta. Aceste dispozitive sunt importate de la distribuitori autorizati din state precum Anglia si Germania. Farmavet Bucuresti a fost singura institutie autorizata sa distribuie microcipurile tuturor directiilor veterinare din tara. Rolul acestor microcipuri il constituie individualizarea fiecarui animal si acordarea acestuia a unui cod specific de determinare. "Codul specific de identificare pentru fiecare din efectivul total de cabaline poate fi citit cu ajutorul unor aparaturi speciale numite "cititoare”. La ora actuala, detinem in dotare un complex de douasprezece cititoare”, ne-a declarat Nicolae Susnea, inspector veterinar in cadrul DSV Constanta. In Romania exista 909.238 de cabaline, iar in vederea aplicarii implantului statul trebuie sa plateasca 2,273 de milioane de euro.

Cabinetele veterinare stau prost si la capitolul dotari

O alta dispozitie emisa Romaniei de catre specialistii din Uniunea Europeana este si obligativitatea dotarii cu aparate de citit a medicilor veterinari de circumscriptie, a celor de la frontiera, medicilor de la abator precum si a institutiilor judetene care controleaza transportul de animale. "Individualizarea animalelor a devenit una dintre conditiile primordiale de integrare a Romaniei in UE, de aceea trebuie sa ne conformam strict acestor norme. Mai mult decat atat, orice actiune veterinara a incetat sa se mai efectueze fara cunoasterea efectiva a biografiei animalului”, ne-a declarat Diana Luncan, inspector in cadrul DSV Constanta. Potrivit normelor Ministerului Agriculturii Padurilor Apelor si Mediului (MAPAM), costurile de achizitionare a aparatelor de citire a acestor microcipuri sunt suportate de bugetul de stat, iar proprietarii de cai sunt nevoiti sa plateasca implantarea acestora care variaza intre doi si patru euro. Potrivit ordonantei 113, completata cu legea 25/2003, identificarea bovinelor, ovinelor sau porcinelor se va realiza prin intermediul crotaliilor. Directia Sanitar Veterinara din Constanta a achizitionat aproape 211.000 de crotalii, insa actiunea de introducere a acestor dispozitive nu a fost inca demarata, deoarece se asteapta dispozitia ANSVSA Bucuresti. In ceea ce priveste termenul stabilit cu oficialii UE, finalizarea acestei actiuni trebuie sa se concretizeze la inceputul anului 2006.