Saptamana trecuta, seful Executivului, Calin Popescu-Tariceanu, aprecia ca "procesul de privatizare a societatii Romgaz trebuie derulat pe baza unor criterii diferite de cele aplicate in cazul vanzarii Petrom, care au diminuat castigurile obtinute de statul roman din redevente comparativ cu pretul actual al petrolului". O decizie in privinta viitorului Romgaz trebuie insa luata, iar ea trebuie sa tina seama si de faptul ca rezervele estimate de gaze naturale ale Romaniei ne mai ajung pentru doar 20-21 de ani.

La ultima sedinta de Guvern, la care a participat si presedintele Traian Basescu, a fost luata in discutie, pentru prima data, oportunitatea privatizarii Romgaz cu un partener strategic, precum in cazul Petrom. Dupa sedinta, premierul aprecia ca "presedintele a exprimat indoieli ca o astfel de procedura ar fi cea mai buna solutie in viitor, iar Guvernul si eu personal sustinem ca trebuie sa ne gandim foarte bine in ceea ce inseamna modalitatile de privatizare a Romgaz".
De altfel, si ministrul Economiei, Codrut ßeres, aprecia la sfarsitul anului trecut ca doreste ca privatizarea celui mai mare producator de gaze naturale din Romania, Romgaz, sa fie diferita "in toate sensurile" de procesul similar prin care a trecut societatea Petrom. Pentru a sublinia diferentele, ßeres dadea ca exemplu blocarea nivelului redeventelor pe o perioada mai mare de timp, ca in cazul Petrom, clauza anormala, in opinia ministrului.
In opinia ministrului Economiei, o forma de privatizare poate fi listarea pe o bursa nationala si una internationala a unui pachet din actiunile Romgaz. ßeres crede ca astfel statul va pastra un pachet semnificativ, iar consultantul va spune daca acesta va reprezenta 50, 60 sau 70% din actiuni.

Sa nu ne grabim cu vanzarea Romgaz!

ßi in opinia multor specialisti din domeniul gazelor naturale, privatizarea Romgaz nu trebuie facuta cu graba. Asta chiar daca acordurile cu FMI si UE ne obliga sa vindem compania romana de gaze. Specialistii sugereaza chiar solutii: statul roman sa vanda 30% din rezervele administrate de Romgaz si sa transfere depozitele subterane de inmagazinare a gazelor la Transgaz, care, fiind unitate stategica, nu se poate privatiza.
Ei atrag atentia celor care se ocupa de privatizarea Romgaz ca a detine depozite de gaze este vital pentru a face fata pietei energiei, iar Romania are capacitati de 3,2 miliarde de metri cubi pe an pentru depozitare.

Ce rezerve de gaze mai avem?

Potrivit unor studii realizate la nivel global, resursele de gaze care alimenteaza Europa in prezent sunt disponibile pentru doar inca 20-25 de ani. Iar aceste estimari sunt realizate la nivelul consumului actual, neluandu-se in calcul ritmul de crestere economica care va conduce si la o majorare a consumurilor. Potrivit presedintelui Societatii Inginerilor din Domeniul Gazelor (SIDGN), dr. ing. Chisalita Dumitru, anul 2010 va aduce probabil o pondere a importului de gaze in Romania de 50%, iar aceasta va creste extrem de repede in cazul dezvoltarii economice. Pe de alta parte, Chisalita atrage atentia ca racordarea la noi surse de import a gazelor naturale, (n. red. - cum ar fi proiecte de gazoducte), pe langa sume uriase de bani, necesita si o perioada de 4-5 ani, timp necesar constructiei acestor conducte.
Studiile arata ca in Romania, ca si in intreaga Europa, preturile gazelor au crescut continuu in ultimii ani, tendinta care nu se va opri. Specialistii SIDGN apreciaza ca tara noastra mai are rezerve certe de circa 380 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar consumul actual pentru un an este de aproximativ 18,1-18,4 miliarde de metri cubi. Ei atrag insa atentia asupra faptului ca presiunea gazelor naturale din rezervele Romaniei este din ce in ce mai scazuta, fapt ce determina exploatarea lor doar pe arii restranse din jurul surselor.