Inpolitics publica articolul lui Rosca Stanescu: "Puterea va deschide dosare penale unui grup de jurnalisti de prim rang", pe care il puteti citi in continuare.
Rosca-Stanescu sustine ca exista un lot de jurnalisti incomozi de prim rang care sunt supravegheati permanent si ilegal de serviciile secrete; mai grav, el detine informatii, dupa cum ne-a declarat, ca "se incearca, in acest moment, legalizarea interceptarilor respective, pentru a se elimina orice riscuri. Acest lucru ar urma sa se produca prin deschiderea unor anchete penale, indiferent sub ce pretext, pentru ca ulterior, serviciile sa poata cere judecatorilor, de aceasta data legal, mandate de supraveghere a ziaristilor".
El anunta, totodata, printr-un comunicat, ca i-a dat in judecata pe Traian Basescu, Laura Codruta Kovesi, George Maior, Lucian Pahontu si Iulian Fota pentru ca au refuzat sa raspunda, in termen legal, cererii jurnalistului de a confirma sau infirma actiunea de supraveghere pe siguranta nationala a 27 de colegi de breasla, inclusiv a sa.
Publicam, mai jos, integral, comunicatul lui Sorin Rosca Stanescu, trimis tuturor redactiilor.
"Informez, pe aceasta cale, opinia publica asupra deciziei pe care am luat-o de a-l actiona in judecata pe domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei si Presedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pe doamna Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe domnul George Cristian Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii, pe domnul Lucian Silvian Pahontu, directorul Serviciului de Protectie si Paza si pe domnul Iulian Fota, consilierul in probleme de siguranta nationala al Presedintelui Romaniei. Motivul acestui demers este faptul ca respectivele persoane au incalcat dispozitiile legii, privind accesul la informatiile de interes public, neraspunzand in termen de 30 de zile, si nici macar in termen de 90 de zile, unei solicitari indreptatite pe care am facut-o. Concret, le-am solicitat sa confirme sau sa infirme actiunea de supraveghere pe siguranta nationala a 27 de jurnalisti, printre care ma numar. In plus, tin sa informez publicul larg ca, intr-o incercare disperata de a legaliza supravegheri dispuse si desfasurate in afara legii, astazi se incearca declansarea, de forma, a unor investigatii de natura penala, rezultatul fiind transformarea interceptarilor si supravegherilor ilegale in interceptari si supravegheri dispuse de un judecator."