Ev.z.ro informeaza : Ce inseamna inflatia - cel mai important indicator economic

Preturile bunurilor si serviciilor fluctueaza mereu, dar cand schimbarea este prea mare, efectul poate soca intreaga economie. Indicele preturilor de consum (IPC), cel mai important indicator al evolutiei preturilor, indica daca economia trece printr-un episod de inflatie, deflatie sau stagflatie.
Este un reper important pentru intreaga economie. De exemplu, banca centrala ia deciziile care privesc dobanda cheie (care la randul sau influenteaza nivelul dobanzilor la depozitele si creditele in lei) in functie de evolutia acestui indicator.

Cum se calculeaza indicele preturilor de consum

Institutul National de Statistica anunta in fiecare luna nivelul inflatiei, in special pe doua componente: inflatia anuala, care indica nivelul de crestere al preturilor din luna respectiva raportat la aceeasi luna a anului trecut si inflatia lunara, care indica nivelul cresterii preturilor raportat la luna anterioara.
Indicele preturilor de consum este calculat in functie de un cos de consum a carui componenta se stabileste in functie de comportamentul de consum al populatiei. Informatia privind obiceiul de consum este colectata prin intervievarea consumatorilor.
In Statele Unite ale Americii, care are unul din cele mai evaluate sisteme de calcul ale IPC, acest cos este format din opt categorii de bunuri si servicii: alimente si bauturi, casa, imbracaminte, transport, ingrijire medicala, timp liber, educatie si comunicare si alte bunuri si servicii. De asemenea, preturile a 80.000 de produse incluse in cosul de consum sunt colectate lunar de la mii de magazine si furnizori de servicii.

Ce spune inflatia despre o economie

Extremele inflatiei si deflatiei sunt foarte daunatoare pentru o economie, cea de-a doua varianta fiind mai putin cunoscuta.
Ne putem gandi la deflatie, deci la scaderea preturilor, ca la un lucru bun. Poate avea un aspect pozitiv, daca se incadreaza in anumite limite. Preturile convorbirilor telefonice, de exemplu, au fost in scadere continua in ultimul timp, si scaderea poate continua, mai ales ca a aparut alternativa convorbirilor prin Internet.
Dar deflatia poate lua si aspecte ingrijoratoare. Cel mai bun exemplu este Marea Depresiune, criza economica mondiala din perioada interbelica, in care oamenii nu isi permiteau sa cumpere bunuri oricat de ieftine ar fi fost acestea. Deflatia accentuata este extrem de nociva, indicand de regula ca cererea este extrem de redusa, ceea ce afecteaza afacerile si intreaga economie.
Cand preturile cresc exagerat, avem de-a face cu hiperinflatie. Cel mai cunoscut exemplu este hiperinflatia din Germania, din ani ’20, cand rata inflatiei a fost de 3,25 milioane de procente intr-o luna. Banii erau pur si simplu fara valoare ceea ce, din nou, afecta viata fiecaruia. A urmat denominarea, in urma careia un milion de unitati monetare au fost inlocuite de o singura unitate.
Exista, de asemenea, conceptele de dezinflatie si stagflatie. Dezinflatia reprezinta incetinirea cresterii preturilor, dar este tot o forma de inflatie. Termenul de stagflatie este folosit atunci cand avem inflatie intr-o economie care nu creste.

La ce este utilizata inflatia

Inflatia este un indicator extrem de important pentru oamenii de afaceri, care, pentru a nu isi vedea veniturile erodate de cresterea celorlalte preturi, actualizeaza preturile produselor proprii cu acest indicator.
De regula, angajatorii iau in calcul acest indicator atunci cand majoreaza salariile angajatilor, asa incat nivelul de trai al acestora din urma sa nu scada.

Cum te protejezi de inflatie

In goana dupa lichiditatile romanilor, bancile locale au crescut nivelul dobanzilor la depozite si reusesc acum sa ofere randamente peste nivelul inflatiei, deci real pozitive. Totodata, in criza, investitii cum ar fi aurul sau alte metale pretioase, au oferit randamente peste cel al inflatiei.
Trebuie tinut cond insa ca, in functie de perioada economica in care ne aflam, plasamentele vedeta, deci cele care ofera si randamente bune celor care le utilizeaza, se schimba. Spre exemplu, inainte de criza actuala, investitiile in imobile ofereau cea mai buna protectie in fata inflatiei or, in criza, randamentele asociate acestora au devenit real negative.