Constiinta unui Liberal de Stanga: Ce sa cautam noi in zona euro?

Nu inceteaza sa ma uimeasca imbecilitatea analistilor economici de la noi, si de aiurea. Cred ca daca ti-au trantit un grafic intr-o analiza, gata, toti trebuie sa cada pe spate de uimire! Nu, ba baieti! Romania nu are ce cauta in zona euro! N-ati inteles nimic din pataniile Greciei? Nu faptul ca niste unii au manarit vreo doi sau trei ani marimea deficitului a dus Grecia unde este acum, ci faptul ca a adoptat euro prematur, cu o structura a aparatului productiv extrem de defavorabila. Ce se va intampla cu Romania, daca adera la fel de nepregatita la euro? Va putea avea performante precum economia germana?
Tot vorbim despre reforme structurale, dar nimeni nu le defineste continutul. Lucrurile sunt mult mai simple: trebuie sa producem bunuri si servicii tangibile! Adica sa investim, si nu doar statul, ci mai ales "capitalistii" locali. Doar ca noi nu avem capital, deci nici capitalisti, si, mai mult, statul trebuie sa ramburseze datorii facute aiurea, care nu au produs nimic bun pentru economie si societate.
Ne place sau nu, Romaniei i-a mers mai bine in CAER decat in UE, dintr-un motiv foarte simplu: disparitatile de dezvoltare dintre membri erau mult mai mici decat in sanul Uniunii. In plus, oricat ar parea de irelevant, CAER era o structura mai democrata decat UE, si dominatia URSS nu era atat de opresiva precum dominatia birocratiei de la Bruxelles si a Germaniei.
Din pacate, nu aveam de ales, dar acum dau dreptate celor care spuneau ca aderarea la UE a Romaniei se produce prematur. Poate ca un aranjament care sa fi permis o aderare in trepte, cu integrarea economica pe ultimul loc, ne-ar fi fost de folos. Asa, am fragilizat si mai mult economia, supunand-o unor conditii si unei concurente pentru care nu era pregatita, si acum aceste conditii devin si mai dure. Mirajul "banilor europeni" ne-a luat mintile. Ei nu ne sunt accesibili decat daca ii avem intai noi, apoi ne sunt rambursati. Ori problema noastra mare este ca nu avem bani pentru a obtine gratis bani! Si ca atare nu ne putem dezvolta suficient.
A ne propune aderarea la euro drept "ancora", pentru a face "reforme", este o imbecilitate sinucigasa pentru economie. Ar trebui sa ne propunem dezvoltarea capacitatii productive a tarii, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, cresterea calitatii fortei de munca, dezvoltarea infrastructurilor, diversificarea pietelor pe care exportam, crearea macar a unei banci mari cu capital exclusiv romanesc, care sa finanteze proiecte de dezvoltare, nu sa traiasca din imprumuturi acordate statului. Asta asa, la prima vedere.
In schimb, noi ne bucuram ca niste unii speculeaza pe leu, si l-au intarit, pentru ca peste cateva zile sa-l dea de-a berbeleacul...