Competitivitatea economiei romanesti este in continua depreciere, Romania clasandu-se in acest an pe locul 55 din 60 de tari analizate. Daca in 2003 Romania era pe locul 51, anul trecut a pierdut 3 pozitii, clasandu-se pe locul 54 din cele 60 de tari incluse in clasamentul realizat de Centrul pentru Competitivitate Mondiala al Institutului pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia.
Tara noastra se claseaza doar inaintea Mexicului, Poloniei, Argentinei, Indoneziei si Venezuelei. Criteriile de evaluare iau in calcul patru elemente, respectiv performanta economica, eficienta economica, eficienta guvernamentala si infrastructura.
Potrivit studiului realizat de IMD, Romania se plaseaza dupa o serie de tari din proximitatea geografica, precum Estonia - locul 26, Cehia - 36, Ungaria - 37, Slovacia - 40 sau Turcia - 48.
Printre punctele pozitive ale Romaniei se numara investitiile straine directe, cresterea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, stabilitatea ratei de schimb. In schimb, inflatia, nivelul productivitatii, lipsa tehnologiei moderne, subventiile, controlul preturilor si disfunctionalitatile de natura financiar-monetara au actionat negativ, anihiland influenta factorilor pozitivi.