Importurile masive de porci vii, carne de porc, malt si furaje proteice au determinat o crestere a deficitului cu produse agroalimentare in primele 11 luni ale anului trecut cu 19,1%, ajungand la 1,4 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MAPDR). De remarcat este faptul ca deficitul este determinat in principal de volumul mare al importurilor de produse in cazul carora productia interna nu acopera cererea, si nu de livrarile de alimente specifice altor state, care nu sunt realizate in Romania, cum sunt citricele sau cafeaua.
Romania exporta in principal animale vii, grau si seminte de floarea-soarelui, aceste grupe de produse acoperind aproape jumatate din valorea totala a livrarilor.
Datele de la Agricultura mai arata ca valoarea exporturilor de produse agroalimentare realizate in perioada ianuarie-noiembrie 2006 a fost de 764,3 milioane de euro, in timp ce importurile au totalizat de circa trei ori mai mult, respectiv 2,1 miliarde de euro.
Soldul balantei comerciale este pozitiv la grupele de produse grau, porumb, orz, seminte de floarea-soarelui, animale vii (bovine, ovine, cai), ulei de soia, miere, conserve si preparate din carne sau nuci.
Principalii parteneri de schimb ai Romaniei au fost statele din Uniunea Europeana, de unde au provenit importuri de 1,19 mili-arde de euro si catre care Romania a realizat livrari de circa 480 de milioane de euro. (M.C.I.)