Scandalul pornit dupa publicarea raportului ONU referitor la programul "Petrol contra hrana " ia amploare in Romania. Pe lista companiilor prezente in document se afla si 12 societati romanesti. Dintre acestea, trei ar fi platit pentru a face parte din program, iar o companie ar fi dat comisioane uriase pentru tranzactii cu petrol. Raportul ONU este impartit in mai multe capitole, iar firmele romanesti apar la diverse puncte. Printre beneficiarii non-contractuali se afla Partidul Muncitoresc si Partidul Comunist din Romania. Pe liste apar si companii private. Cea mai mare companie privata din Romania, Rompetrol, este acuzata ca ar fi platit o suprataxa de 700.000 de dolari pentru cumpararea a trei milioane de barili de titei.

Patriciu ameninta presa

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu neaga aceste acuzatii si crede ca in raport s-au strecurat inadvertente in ceea ce priveste contractul derulat de firma pe care o conduce. "Nu am achitat nici o taxa guvernului irakian ba mai mult intre Rompetrol si guvernul irakian nu a existat nici o relatie. Iar, publicatiile care au prezentat astfel de acuze, vor raspunde penal ", a amenintat ieri in cadrul unei conferinte de presa, Dinu Patriciu. Potrivit lui Patriciu, sumele la care se face referire nu reprezinta nimic altceva decit "cheltuieli suplimentare pe care le vom verifica si noi de la compania Volcker si asteptam sa ne dea chitantele. Noi nu stim de existenta acestor taxe ", a mai spus Patriciu.
Conform acestui raport, peste 1,2 milioane de dolari au ajuns ilegal in vistieria Irakului din partea afaceristilor din Romania. Cele 11 companii sint: Rompetrol SA, Bulf Driling and Oil Servicii SA, UPET SA, UPETROM SA, Romtek Special Services SA, Petrotub SA, Sterom SA, Sancamex, Black Sea Technochim, General Turbo SA, Electronum SA. Cel de-al 12-lea nume este Cristian Nicolae, secretar al Partidului Muncitoresc Roman, care a intermediat cumpararea de petrol pentru o firma elvetiana.
Raportul ONU duce si spre unii politicieni romani. Jumatate de milion de dolari a ajuns in conturile regimului lui Saddam de la firma Bulf Drilling. Patronul acesteia sutine ca a intermediat achizitionarea unei cantitati de 1,5 milioane de barili de petrol. "Nu am fost eu cu ideea, Dan Ioan Popescu (n.r. fost ministru al Economiei in perioada derularii contractelor) a propus ca eu sa ma ocup, ca eu am mai lucrat in Irak ", sustine Catalin Bulf, care mai spune ca fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu, stia de afacere si a interzis ca petrolul irakian sa ajunga la compania de stat Petrom. Pe de alta parte, actualul ministru al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a ocupat functia de membru in Consiliul de Administratie la compania UPETROM, firma care figureaza de asemenea in raportul ONU.
Sume mai mici au ajuns in conturile guvernamentale irakiene de la Petrotub SA Roman, Romtek Special Industries si UPET SA Tirgoviste, mai precizeaza raportul ONU.
La capitolul intermediari, raportul mentioneaza si numele lui Cristian Nicolae, secretarul Partidului Muncitoresc Roman, care ar fi primit cupoane de un milion de barili de titei, care au fost tranzactionate de o firma elvetiana. Analistul militar, Radu Tudor a precizat ca inca din anul 2003 Serviciul Roman de Informatii a avertizat ca Partidul Muncitoresc Roman a fost implicat in spalare de bani in programul "Petrol contra hrana ". Radu Tudor afirma ca ar fi vorba despre cinci milioane de barili de petrol pe care Partidul Muncitoresc Roman i-ar fi adus in tara incalcind legea. Tudor crede ca pentru a se afla adevarul este necesar ca toti cei implicati sa puna informatiile cap la cap.
Reprezentantul permanent al Romaniei la ONU, Mihnea Motoc, a declarat ca simpla nominalizare a firmelor romanesti nu inseamna neaparat o acuzatie oficiala. Parchetul general de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a primit un raport din parte Organizatiei Natiunilor Unite privind firmele care sint acuzate ca au colaborat cu regimul lui Saddam Hussein. Surse judiciare afirma ca procurorii vor verifica toate numele si toate firmele care apar in document, iar daca va fi cazul vor fi deschise dosare penale.

Ministrul Ungureanu dezminte afirmatiile din raport

Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a sustinut ieri o conferinta de presa, inainte de a pleca spre New York, la Consiliul de Securitate. La conferinta, ministrul de Externe a explicat cum trebuie interpretat raportul ONU privind programul “Petrol contra hrana”. “In textul raportului oficial al Comisiei Paul Volcker, care a anchetat modul de derulare a Programului "Petrol contra hrana ", nu se face referire la persoane, organizatii sau firme romanesti”, a spus Mihai-Razvan Ungureanu. Seful diplomatiei a mentionat ca singura exceptie este cazul firmei Bulf Drilling & Oil Services detinuta de cetateanul irakian Rad Halul si care are filiale in Irak si Romania. "Mentionarea acesteia la paginile 434 si 446 din raport se face in legatura cu tranzactionarea a doua milioane de barili de petrol la New York prin intermediul unei operatiuni finantate de compania Texaco ", a precizat Ungureanu.
El a adaugat ca numele unor firme romanesti apar mentionate intr-o anexa a raportului Volcker, care poate fi accesata pe site-ul oficial al comisiei de investigatie cu mandat ONU. "Anexa E, care nu face parte din raportul oficial, este un catalog complet al tuturor celor 4.500 de firme care au participat la acest program, in acest context fiind mentionate si companiile romanesti ", a subliniat ministrul de externe. Ungureanu a evidentiat ca raportul Volcker nu este concludent in legatura cu legalitatea operatiunii derulate firma Bulf Drilling & Oil Services.
"ONU se face vinovata pentru lipsa de transparenta a programului care a condus la manipulatii de acest gen, concluzia implicita fiind nevoia de reformare a secretariatului general care s-a ocupat incepind cu 1990 de derularea programului Petrol contra hrana ", a mai spus seful diplomatiei romane.