In acest an, Romania nu va mai putea accesa niciun fond venit de la Uniunea Europeana, pentru ca nu mai exista timpul necesar pentru indeplinirea conditiilor tehnice. Declaratia ii apartine presedintelui Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe (Agrostar), Stefan Nicolae. Acesta sustine ca, din cauza scandalurilor politice care ocupa zilnic agenda publica, tara noastra va pierde anul acesta trei miliarde de euro, suma reprezentand fondurile neaccesate alocate de UE, Romaniei. Mai mult, pe langa seceta de anul acesta care a injumatatit productia de grau, Stefan Nicolae ne-a declarat ca situatia este mult mai grava pentru ca Ministerul Agriculturii nu gaseste solutii pentru agricultura de subzistenta. "Situatia este grava. Din noua milioane de hectare de teren arabil, patru milioane de hectare sunt nelucrate. Nu gasim solutii pentru agricultura de subzistenta si nu gasim strategii pentru a ii ajuta pe oameni sa iasa din saracie", sustine presedintele Agrostar.
La Ministerul Agriculturii nu am gasit pe cineva capabil sa comenteze aceasta situatie. Responsabilii din minister pe care am incercat sa-i contactam, ba erau in concediu, ba erau prea ocupati cu alte probleme sau participau la sedinte interminabile.

Pretul graului, maxim istoric

Totodata, evolutia pretului cerealelor se incadreaza pe un trend ascendent. Pretul graului a atins un nou maxim istoric la Bursa din Paris dupa ce un studiu al departamentului de stat american (USAID) a estimat reducerea cu un total de peste sapte milioane de tone a previziunilor privind recoltele de grau din acest an ale Rusiei si Ucrainei, la 45, respectiv 14 milioane de tone, comparativ cu estimarile din mai, de 48,5, respectiv 17,5 milioane de tone.
Nici previziunile privind recolta Romaniei nu sunt mai bune. Presedintele Agrostar ne-a declarat ca daca pana acum tara noastra producea intre 5-5,6 milioane de tone de grau, productia estimata pentru 2007 se va reduce la jumatate. "In conditiile in care consumul intern este de 2,8 milioane de tone de grau, productia de anul acesta va fi intre 2-2,5 milioane de tone. Restul cantitatii il vom importa", precizeaza Stefan Nicolae. In aceste conditii, pretul painii va creste cu 25%.
Pe de alta parte, specialistii spun ca recolta de porumb, rapita si floarea-soarelui se prezinta bine datorita precipitatiilor care au cazut in ultima perioada. "Chiar daca culturile sunt intarziate, daca ploua in continuare, porumbul poate fi recuperat. In august-septembrie vom stii exact daca sunt sau nu probleme cu aceste culturi", ne-a precizat Stefan Nicolae. Pe acest fond, ministrii Agriculturii din statele UE au hotarat luni sa renunte la sistemul de interventie pe piata porumbului, prin limitarea constituirii de rezerve, incepand cu anul agricol 2007-2008, decizie care va fi urmata de eliminarea graduala a stocurilor, a anuntat Comisia Europeana. Comisarul european pentru Agricultura, Mariann Fischer Boel, urmareste sa impiedice stocarea a noua milioane de tone de porumb in silozurile controlate de UE, pana in 2013, ceea va conduce la economisirea a peste 600 de milioane de euro din bugetul blocului comunitar.