Pentru ca societatilor comerciale li se cer prea putine conditii pentru a activa pe piata, iar capitalul social este de doar doua milioane de lei, Romania este in topul statelor est-europene la capitolul datornici si falimentari. Doar anul trecut, peste 3.500 de firme au intrat in incapacitate de plata si alte 836 au dat faliment.
O analiza a falimentelor din tarile din Europa Centrala si de Est, efectuata de Coface Intercredit Romania la inceputul lunii, arata ca numarul reorganizarilor judiciare din Romania este mai mare decat cel cumulat in statele est-europene si asta pentru ca la noi se permite mult prea usor unei firme sa se reorganizeze, desi foarte putine reusesc in realitate. “In Romania observam conditii minime atunci cand o societate comerciala cu raspundere limitata se infiinteaza si conditii multiple la declararea unei firme in faliment, desi starea de insolventa este indeplinita, respectiv disponibilitatile banesti nu acopera datoriile certe, lichide si eligibile“, explica directorul Coface Intercredit Romania, Cristian Ionescu.
Anul trecut, in Romania, au intrat in incapacitate de plata peste 3.500 de firme, iar instantele judecatoresti au aprobat reorganizarea judiciara a 2.283 de companii, in timp ce numarul falimentelor declarate a fost de 836. Si asta in conditiile in care numarul firmelor active a fost cu putin peste 461.000.
Specialistii de la Coface Intercredit spun ca procedura falimentului este foarte greoaie in Romania, iar asta se intampla de vreo patru ani incoace, avand in vedere faptul ca practica judiciara permite foarte greu declansarea procedurii de faliment. Unul dintre impedimentele in declansarea falimentului unui debitor in Romania este considerat a fi plafonul minim al datoriilor prevazut de lege, de 3.000 de euro. “Eliminarea acestui plafon ar duce in mod inevitabil la o crestere a cererilor de faliment, in urma reactiei normale a firmelor la intarzierile de plata inregistrate de societatile debitoare.
Potrivit acestuia, exista un vid legislativ pentru datoriile de pana la 3.000 de euro, care nu pot fi inregistrate in contabilitate ca sume deductibile fiscal decat dupa pronuntarea unei sentinte de faliment.
In vreme ce unei firme din Polonia i se cere un capital minim de 12.300 de euro, in Romania, capitalul social minim pentru un SRL este de numai 54 de euro, adica doua milioane de lei. Chiar daca vorbim de cel mai mic nivel comparativ cu statele est-europene, in 1997, cand s-a stabilit ca o societate cu raspundere limitata sa aiba un capital minim de 2 milioane de lei, peste 168.000 de firme si-au inchis portile. Si asta in ciuda faptului ca termenul de majorare a fost prelungit in repetate randuri. Daca un numar atat de mare de societati nu si-a putut continua functionarea legala dintr-o cauza minora, de nemajorare a unui capital social de doar doua milioane de lei, se pune intrebarea cate societati comerciale si-ar putea inceta activitatea la o majorare a minimului de 12.000 de euro, asa cum este in Ungaria sau Polonia.
Potrivit Coface, societatile nefunctionabile ar putea fi eliminate prin radierea lor. In practica insa, radierile nu sunt realizate din lipsa de fonduri, dar si pentru ca autoritatile abilitate nu prea se preocupa de asta.