Pentru ca piata creditelor de consum pentru persoane fizice din Romania s-a deschis abia in 2000, ritmul de creditare a crescut accelerat de la an la an. Asa se face ca la finele lui 2005 Romania era a treia tara din sud-estul Europei la viteza de creditare, explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Cu toate acestea, volumul de credite contractate este cel mai mic din regiune, potrivit unui studiu realizat de un grup bancar international.

Spre deosebire de bulgari, turci si sarbi, romanii au contractat mai putine credite. Daca volumul de credite contractate de romani, in raport cu Produsul Intern Brut (PIB), a fost de 22%, la bulgari a fost de 43%, la turci de 31%, iar la sarbi de 27% din PIB, reiese din studiul grupului bancar. De ce incearca atunci BNR sa tempereze ritmul de crestere a creditelor? Adrian Vasilescu arata ca nu putem sa umplem tara de credite, doar pentru a ajunge la acelasi nivel ca si in tarile din zona. Acesta a mai precizat ca trebuie sa tinem cont si de veniturile romanilor, al caror nivel ne plaseaza, de asemenea, in coada Europei. Mai mult, trebuie avut in vedere ritmul de creditare care a crescut de la an la an, din 2000 incepand, cand creditele de consum pentru populatie au luat-o de la zero. ßi din studiul bancii internationale reiese ca tara noastra ocupa locul trei in ceea ce priveste ritmul de crestere a creditelor.
Astfel, in 2004, valoarea creditelor neguvernamentale insuma peste 41 de miliarde de lei, adica cu 38% mai mult decat in 2003, cand acestea insumau putin peste 30 de miliarde de lei, potrivit unor date BNR. Creditele au explodat insa in 2005, cand valoarea lor a depasit suma de 61 de miliarde de lei, adica a crescut cu 50% fata de 2004. Prin urmare, daca banca centrala nu intervine ca sa tempereze ritmul de crestere a creditelor, economia Romaniei se duce de rapa, ne-a explicat Vasilescu.
De cealalta parte, bancile nu s-au speriat de politica BNR si respecta legislatia, sustine Cornel Cojocaru, director de comunicare al Bancii Comerciale Romane (BCR). Acesta a mai mentionat ca exista o tendinta de crestere constanta si continua a creditelor.

Romanii, saracii Europei

In temperarea ritmului de creditare "fruntas" in Europa de sud-est, BNR tine cont de nivelul de trai, adica de procentul din PIB pe cap de locuitor. Spre deosebire de cetatenii unor state membre UE carora le revin 40.000 de euro din PIB, unui roman ii revin doar 3.800 de euro din PIB. Vasilescu oferea ca exemplu Finlanda, unde traiesc aproximativ cinci milioane de persoane, iar valoarea PIB-ului este de 180 de miliarde de euro. In Romania in schimb, exista 22 de milioane de persoane si un PIB mult mai mic, de doar 75 de miliarde de euro. Un calcul simplu arata ca finlandezului ii revine de 10 ori mai mult din PIB decat romanului.