Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Romania in doua procese, constatandu-se incalcarea dreptului la libertate si securitate a unor cetateni, potrivit site-ului Curtii.
Primul proces a fost intentat de italianca Paola Galliani, de 56 de ani, care a intrat in Romania, in ianuarie 1998, cu o viza de turist valabila pana in februarie, acelasi an. Femeia a fost repatriata in 7 mai 2000, dupa ce a fost arestata si tinuta ilegal, fara sa fie informata de motivul retinerii ei. Autoritatile romane nu facusera nicio cerere de expulzare a femeii si nu i-au oferit acesteia accesul la o instanta care sa examineze cauza. Plangerea italiencei s-a bazat pe Articolul 5 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului, punctele 1, 2 si 4 (privind dreptul la libertate si securitate), Articolul 10 (privind libertatea de expresie) si Articolul 1 al Protocolului aditional 7 din Conventie (privind garantiile procedurale in cazul expulzarii strainilor).
Curtea a decis in unanimitate ca au fost incalcate punctele 1 si 4 din Articolul 5, necauzand daune banesti. Reprezentantii CEDO au decis insa ca nu a fost incalcat punctul 2 al Articolului 5 si au declarat pretentia inadmisibila.
Intr-un al doilea caz, romanul Cristian Tase, de 51 de ani, din Ploiesti, a dat in judecata statul roman dupa ce ar fi fost arestat ilegal si fara suficiente probe pentru furt, in 2002 si condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. Tase sustine ca nu au existat motive concrete pentru a fi arestat si ca, dupa ce a fost condamnat, nu i s-au oferit despagubiri pentru detentia ilegala dinaintea sentintei. Romanul a invocat Articolul 5, punctele 1, 3 si 5, referitor la dreptul la libertate si securitate, Curtea fiind de acord cu plangerea acestuia. Cristian Tase a primit despagubiri in valoare totala de 5.500 de euro.