Turistii straini ocolesc Romania. Cel putin asa sustine biroul de statistica al UE, Eurostat, care apreciaza ca Litoralul, Delta Dunarii, statiunile montane sau chiar Sibiul - Capitala culturala europeana par a fi destinatii uitate de catre turistii straini.
Potrivit informatiilor date de biroul de statistica al UE, Eurostat, tara noastra a inregistrat anul trecut cea mai accentuata scadere din Uniunea Europeana a numarului de nopti petrecute de nerezidenti in unitati de cazare. In materie de turism, nu mai este un secret pentru nimeni ca Bulgaria ne-a luat-o inainte de cativa ani buni. Datele Eurostat mai arata ca veniturile inregistrate de la turistii straini sunt de peste sase ori mai scazute in tara noastra decat in Bulgaria.
Totodata, conform informatiilor furnizate de biroul de statistica al UE, care acopera perioada iunie-septembrie 2006, numarul de nopti petrecute de nerezidenti in unitatile de cazare din Romania a scazut cu 14,4%, in timp ce la nivelul UE s-a inregistrat o crestere medie de 4,7%. Astfel, numarul noptilor petrecute in Romania de nerezidenti a scazut la 1,52 milioane, fata de 1,78 milioane de nopti in perioada similara din 2005, se arata intr-un comunicat al Eurostat.
Totodata, numarul noptilor petrecute in Romania in intervalul iunie-septembrie 2006, atat de nerezidenti, cat si de rezidenti, a fost de 9,21 milioane, in urcare cu 1,1% comparativ cu intervalul din 2005. Cresterea a fost determinata de turistii rezidenti, noptile petrecute de acestia in unitatile de cazare urcand cu 4,9%, la 7,68 milioane.