Romania beneficiaza de fonduri europene in valoare de 376 milioane euro, pana in anul 2013, pentru sustinerea si facilitarea absorbtiei fondurilor europene acordate dezvoltarii mediului rural, informeaza un comunicat al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Aceste fonduri, alocate prin masura 511 Asistenta Tehnica din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007 - 2013 (PNDR), trebuie utilizate de catre Romania pana la finele anului 2013, pentru ‘finantarea proiectelor si achizitiilor care asigura constientizarea opiniei publice si in mod special a potentialilor beneficiari, in vederea accesarii fondurilor europene destinate dezvoltarii rurale.
APDRP precizeaza ca pe aceeasi masura, conform prevederilor convenite cu Comisia Europeana (CE) si stipulate in PNDR, aceste fonduri trebuie sa asigure finantarea proiectelor care au in vedere informarea beneficiarilor PNDR, precum si a administratiei publice nationale si locale, organizatiilor profesionale, partenerilor economici si sociali, organizatiilor neguvernamentale atat pentru accesarea fondurilor cat si pentru diseminarea informatiilor specifice.
De asemenea, in conformitate cu articolul 76 din Regulamentul Comisiei (CE) nr.1698/2005, Romania are ‘obligatia de a face cunoscuta actiunea comuna a Uniunii Europene si a autoritatilor publice nationale, privind sprijinul acordat in domeniul dezvoltarii rurale, de a face publicitate PNDR, tinand cont de principiile care sustin aceasta actiune, obiectivele, mijloacele si rezultatele acestei actiuni. Pentru a asigura o absorbtie cat mai eficienta a fondurilor europene este foarte important ca un numar cat mai mare de potentiali beneficiari sa fie informati despre sprijinul financiar pe care il pot obtine prin Program‘. Potrivit APDRP, in cazul in care aceste fonduri nu sunt consumate de catre Romania conform prevederilor stabilite de comun acord cu CE, Romania este obligata sa returneze toate fondurile ramase nealocate. Totodata, destinatia acestor fonduri nu poate fi schimbata, in caz contrar Romania fiind acuzata de deturnarea fondurilor europene. APDRP mai precizeaza ca pentru derularea tuturor achizitiilor au fost intreprinse toate demersurile legale pentru asigurarea transparentei participarii si atribuirii fondurilor europene.
Atat anunturile de intentie, cat si anunturile de participare, inclusiv documentatiile de atribuire, au fost publicate pe pagina de Internet www.e-licitatie.ro in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)‘, se arata in comunicatul APDRP. Achizitiile publice initiate de Agentie privind achizitionarea materialelor specifice de informare si a materialelor promotionale personalizate, precum si a echipamentelor de birotica au fost initiate si derulate pentru a permite sustinerea activitatii curente a Agentiei, precum si a campaniilor de informare a potentialilor beneficiari cat si a beneficiarilor PNDR.