Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) vrea sa atraga in acest an un volum de investitii straine directe in valoare de 3,2-3,8 miliarde de euro. Asta inseamna mai putin cu 20% fata de anul trecut, cand s-au inregistrat investitii straine de 4,1 miliarde de euro.
“Chiar daca investitiile straine directe atrase de Romania in primele doua luni sunt in scadere fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, consideram ca este un volum satisfacator“, a declarat presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina.
Din datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) reiese ca nivelul investitiilor straine directe a fost de 196 de milioane de euro in primele doua luni ale anului, in scadere cu 20% fata de aceeasi perioada a lui 2004.
Potrivit oficialului ARIS, acesta este un nivel satisfacator avand in vedere contexul politic si legislativ de la inceputul anului.
“A avut loc si o schimbare politica, dar si una din punct de vedere al sistemului fiscal. In plus, s-a constatat si in alte tari, precum Cehia, Polonia si Ungaria, ca inainte cu un an de aderare la Uniunea Europeana acestea au inregistrat un recul in ceea ce priveste investitiile straine directe“, a explicat presedintele ARIS.
Pe de alta parte, este inca devreme pentru o analiza a nivelului investitiilor, pentru ca datele din ianuarie si februarie sunt insuficiente pentru a avea o viziune completa a intregului an. De altfel, tocmai din acest motiv, multe dintre bancile centrale din alte tari ofera informatii despre nivelul investitiilor straine directe doar trimestrial, si nu lunar.

O noua strategie de atragere a investitorilor

Agentia va adopta o noua strategie de atragere a investitorilor. “Vom incerca pana in august sa identificam necesitatile de investitii pe fiecare regiune, judet si oras in parte, si din septembrie, vom trece la o promovare agresiva si vom contacta direct companiile care activeaza in domeniile noastre de interes“, a mai spus presedintele ARIS.

MAN ne-a abandonat pentru ca n-avem magazine pentru nevestele directorilor!

Si proiectele de investitii cu impact semnificativ in economie, respectiv cele care depasesc un milion de dolari, au inregistrat o usoara scadere. De altfel, un exemplu de “ratare“ a unui investitor de talie mare este MAN care intentiona sa asambleze 15.000 de camioane pe an, dar s-a razgandit si a ales Polonia. Potrivit oficialilor ARIS, nemtii de la MAN au argumentat ca “nevestele directorilor veniti la viitoarea fabrica din Romania nu ar fi avut de unde sa-si faca cumparaturi“. “MAN a avut de la inceput 4-5 tari ca si locatie si credem ca avea deja in vedere alta tara. Cand au venit in Romania (reprezentantii MAN - n. red.) au cerut o suprafata de 150 de hectare pentru a-si construi linia de asamblare a camioanelor si doar Arad a putut oferi o asemenea locatie. Motivul pentru care au refuzat Romania a constat in faptul ca scolile noastre si magazinele nu erau pe placul lor. Pentru ca reprezentantii firmei veneau si cu familiile, iar copiii acestora ar fi invatat in scoli nu tocmai pe placul lor. Iar nevestele celor de la companie nu prea aveau de unde sa-si faca cumparaturi“, a precizat Sorin Vasilescu, consilier in cadrul ARIS.