Agentia de rating Moody's a confirmat ieri nivelul riscului de tara acordat Romaniei, aratand ca perspectiva de imbunatatire a acestui rating continua sa ramana pozitiva, anunta Ministerul Finantelor Publice (MFP). Cu toate acestea insa, ratingul Ba1 acordat Romaniei de Moody's Investors Service este relativ scazut pentru un viitor membru UE, dar este justificat de actiunile uneori incoerente de politica macroeconomica, recentele reduceri ale impozitelor si unele dezechilibre, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare. Romania a trecut prin schimbari economice si institutionale ample in ultimii ani, are posibilitatea sa adere la Uniunea Europeana in 2007 si a facut progrese in domeniul finantelor si datoriei publice, ilustrate de imbunatatirea ratingurilor, potrivit raportului anual al Moody's referitor la Romania, publicat ieri. Moody's mentioneaza ca raportul este doar o informare anuala a pietelor si nu reprezinta o decizie formala in privinta ratingului.
Desi analistii Moody's ridica semne de intrebare in privinta capacitatii Romaniei de a face fata unor socuri economice fara a intampina dificultati in plata datoriilor, perspectiva ratingului este pozitiva, avand in vedere evolutiile din ultimii ani si apropiata aderare la Uniunea Europeana. "Desi ratingul suveran Ba1 pentru obligatiuni este ridicat din punct de vedere istoric, dupa imbunatatirea calificativelor in ultimii ani, nivelul este relativ scazut pentru o tara care va deveni membru al UE", se spune in raport. Potrivit raportului, reducerile de taxe care au avut ca scop declarat stimularea investitiilor private nu au avut un efect benefic asupra flexibilitatii fiscale, intr-o tara care avea deja o pondere scazuta a veniturilor bugetare in PIB.
Ratingul Moody's pentru Romania este cu o treapta sub nivelul de risc recomandat ca acceptabil pentru investitii, "BBB minus". Celelalte doua mari agentii de rating, Standard&Poor's si Fitch Ratings, au acordat deja Romaniei calificativul "BBB minus" pentru datoriile pe termen lung in valuta.