Intr-un articol publicat de Radu Preoteasa pe www.agentia.org, acesta precizeaza ca analistii financiari apreciaza ca situatia economica creata prezinta risc maxim de blocaj.
Bugetul pentru 2010, ca si negocierile cu FMI sunt in continuare in pericol. Deja reprezentantul Fondului la Bucuresti a transmis guvernului interimar ca negocierile pentru un nou acord s-ar putea amana pana in martie 2010. Aceasta in conditiile in care la Parlament nu a fost depusa o lege a Bugetului pentru anul viitor, iar Romania nu are inca un guvern legitim, stabil. De asemenea, reprezentantii Fondului se tem ca stabilitatea politica va putea surveni mai tarziu de luna martie in caz ca se va lua in dezbatere si reforma parlamentului, trecerea la cel unicameral.
Expertii economici din tara si strainatate apreciaza ca in acest moment, cu perspectivele din decembrie-ianuarie, situatia economica a Romaniei in privinta potentialului de crestere economica este mai prost ca in ianuarie 1990. Deci, dupa 20 de ani, Romania a ajuns mai prost decat de unde a plecat de sub regimul Ceausescu.
Romania are nevoie urgenta de 1,2 miliarde euro.
Instabilitatea politica este si motivul pentru care Comisia Europeana a amanat deja ajutorul pe care-l va da tarii noastre - cele aproximativ sapte miliarde euro - motivand ca va discuta cu un nou guvern de la Bucuresti "cand acesta va fi pregatit".
In acelasi timp, ministrul de Finante interimar, Gheorghe Pogea a afirmat marti ca "Romania are nevoie urgenta de 1,2 miliarde de euro pentru plata lefurilor bugetarilor, precum si a pensiilor si platilor adiacente pentru luna ianuarie".
Pentru anul 2010 este prevazut ca in economia romaneasca sa intre aproximativ 14 miliarde de euro de la FMI si de la Comisia Europeana. In cursul anului 2009 de la FMI au intrat in tara aproximativ 7 miliarde de euro pe care guvernul Boc i-a folosit pentru finantarea bancilor private, conform cerintelor FMI, pentru sustinerea salariilor si pensiilor, economia romaneasca pastrandu-si trendul descendent de la finele anului 2008.
Un alt pericol maxim este caderea Bursei de Valori dupa publicarea rezultatului votului, dar si dupa reluarea negocierilor politice din ziua urmatoare.
Trendul urmeaza sa se pastreze cel putin pana dupa sarbatori. La fel de periculoasa este instabilitatea leului in raport cu euro si faptul ca BNR a fost nevoita sa arunce pe piata, imediat dupa alegeri peste 3 milioane de euro pentru a nu scapa din frau moneda nationala. de asemenea nu se poate prevedea cat vor cheltui romanii de sarbatori in plina criza si cata valuta va intra la acest sfarsit de an in tara odata cu intoarcerea "capsunarilor" din Spania si Italia pentru a-si petrece sarbatorile in Romania.