Romania are nevoie de bani pentru acoperirea deficitului bugetar estimat la 5,7 miliarde de euro in 2011. Pe langa aceasta suma ar mai fi nevoie de 1,4 miliarde de euro pentru plata dobanzilor la creditele existente sau 5% din veniturile bugetare.
Guvernantii pregatesc terenul pentru un nou imprumut extern. Romania a luat deja 20 de miliarde de euro de la institutiile de credit internationale.
Negocieri intre FMI si guvernanti au fost purtate la Palatul Victoria, unde o delegatie a Fondului Monetar s-a intalnit cu premierul Emil Boc si cu cativa ministri. Discutiile au avut loc dupa ce, saptamana trecuta, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI s-a intalnit cu premierul Emil Boc, ministrul Finantelor si presedintele Traian Basescu.
De altfel, seful statului a declarat in urma cu cateva zile ca a vorbit cu guvernantii in privinta unui nou acord de tip preventiv cu FMI. Insa acesti bani merg la BNR nu la buget. Seful statului a declarat joia trecută ca Romania are nevoie de bani pentru acoperirea deficitului bugetar estimat la 5,7 miliarde de euro in 2011. Pe langa aceasta suma ar mai fi nevoie de 1,4 miliarde de euro pentru plata dobanzilor la creditele existente sau 5% din veniturile bugetare.
Banii vor fui luati de la Uniunea Europeana sau de la banci. Romaania a primit pana acum aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.