In acest moment nu exista, din pacate, decat un singur agent economic autorizat pentru organizarea formarii profesionale prin ucenicie la locul de munca, au spus ieri reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), pe baza datelor furnizate de ANOMF. Aceluiasi agent ii revine si sarcina de a incheia contracte de ucenicie la locul de munca. Agentul este o persoana fizica autorizata din judetul Iasi.

Singura sansa, scolile de ucenicie

Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, sustine ca forta de munca a devenit o necesitate stridenta a oricarui intreprinzator. Ovidiu Nicolescu subliniaza necesitatea unui cadru legal pentru ca ucenicia sa redevina principala cale de formare profesionala. "Sunt oameni in Romania care nu au posibilitatea sa-si trimita copiii la liceu si la facultate. Singura sansa raman scolile de ucenicie", a afirmat Ovidiu Nicolescu.
Reprezentantii CNIPMMR solicita modificarea legislatiei si simplificarea procedurilor astfel incat sa poata fi autorizati mai multi angajatori care sa formeze forta de munca. Acestia mai cer ca de aceasta sarcina sa nu se mai ocupe Ministerul Muncii, ci organizatiile patronale. Totodata, ei sustin stimularea prin parghii fiscale a angajatorilor interesati sa formeze ucenici, prin care acestia sa poata sa recupereze timpul si pierderile materiale consumate cu pregatirea ucenicilor.

Deficit de forta de munca

Ovidiu Nicolescu sustine ca tara noastra are nevoie de mii de firme si de maistri care sa pregateasca oameni. Domnia sa a atras atentia asupra pericolului lipsei de forta de munca cu care se va confrunta Romania in urmatorii ani.
"Una dintre solutii o poate reprezenta realizarea de parteneriate public-privat, astfel incat in urmatorii ani sa existe mii de firme specializate", sustine Nicolescu.
Principala piedica a persoanelor care se atesta ca maistru de ucenicie este legislatia actula. Aceasta obliga aceste persoane sa participe la un program de formare a formatorilor. La nivelul Romaniei exista putini furnizori de formare profesionala autorizati pentru pregatirea formatorilor. O alta piedica o constituie faptul ca unii angajatori au rezerve privind scoaterea din productie, pentru cursuri, a viitorilor maistri de ucenicie. Pentru unele meserii simple, persoanele care ar trebui sa fie atestate ca maistru de ucenicie nu detin conditiile de acces la programele de formare. (A.ß.)