Romania ar putea vinde din nou energie electrica catre Republica Moldova, care in prezent se confrunta cu o criza in acest domeniu. "Avem exces de productie de energie. Putem sa realizam foarte simplu un export catre Republica Moldova. Trebuie doar sa convenim asupra conditiilor comerciale si sa recuperam vechea datorie de 30 milioane dolari, pe care aceasta o are fata de Romani ", a declarat, ieri, ministrul Economie si Comertului, Codrut Seres. Potrivit oficialului MEC, exportul de energie catre Republica Moldova va fi realizat daca termenii comerciali vor fi respectati si vor fi oferite garantii de buna distributie, iar Republica Moldova trebuie sa identifice un operator serios care sa fie capabil sa deschida un acreditiv.

Transnistria ameninta Chisinaul cu sistarea electricitatii

Declaratiile lui Codrut Seres survin dupa ce sefii centralei electrice de la Cuciurgan, situata in stinga Nistrului, pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol, au amenintat ca va sista livrarile de energie electrica catre consumatorii de pe malul drept al Nistrului.
Potrivit directorului centralei, Serghei Sakov, citat de ziarul Flux, o decizie privind sistarea livrarilor catre retelele de distributie Chisinau, Centru si Sud - retele ce fac parte din grupul Union Fenosa - principalul furnizor de electricitate in Republica Moldova - va fi luata in cazul in care Chisinaul nu va fi de acord sa plateasca 4,06 centi pentru un kilowat-ora. Pina in prezent, conform acordului dintre producator si furnizor, care a expirat la 31 octombrie, energia electrica a fost livrata la 3,05 centi. Directorul centralei de la Cuciurgan a motivat ca majorarea tarifelor este determinata de cresterea tarifelor la gazele naturale importate din Rusia - de la 57 dolari pentru o mie metri cubi la 86 dolari. “Daca retelele de distributie ale Moldovei si guvernul tarii nu vor accepta majorarea tarifelor, atunci actionarii intreprinderii nu vor avea alta iesire decit sa sisteze activitatea statiei si sa treaca la modernizarea ei”, a declarat directorul de la centrala Cuciurgan. Republica Moldova depinde in proportie de 60% de curentul electric de la Cuciurgan si importa din Rusia gaze naturale care tranziteaza teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol.

Amenintari cu substrat politic

In opinia analistilor de la Chisinau, amenintarile cu sistarea livrarilor de energie electrica ar avea mai mult conotatii politice, avindu-se in vedere contextul tensionat din ultimii ani al relatiilor dintre Chisinau si Moscova. intr-un comentariu pe aceasta tema, ziarul guvernamental de la Chisinau, Moldova Suverana, scrie in numarul sau de ieri ca Rusia aplica practic o noua politica fata de tarile din spatiul CSI (Comunitatea Statelor Independente), implicit fata de Republica Moldova, o politica dezvaluita chiar de ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Acesta declara recent ca principalele resurse diplomatice ale Moscovei vor fi de acum incolo gazele naturale, petrolul si electricitatea. Fata de Chisinau, adauga ziarul citat, noua politica s-a manifestat nu doar prin amenintarile de a scumpi preturile la agentii energetici, Moscova sistind din primavara importul produselor fitosanitare din Moldova si lansind propuneri de interzicere a importurilor de vinuri moldovenesti. Cu alte cuvinte, noteaza acelasi ziar, Republica Moldova a fost exclusa de pe lista tarilor prietene ale Federatiei Ruse, fapt confirmat si de Konstantin Zatulin, deputat in Duma de Stat, director al Institutului tarilor CSI: “Cine este gata sa lucreze cu Rusia si ne merge in intimpinare, acela si beneficiaza de anumite privilegii, precum preturile la gaze, energie electrica, carburanti”.
In fata santajului rusesc, Moldova trebuie sa reziste si nu are alta solutie decit sa se racordeze la standardele occidentale. Editorialistul de la ziarul Flux, Petru Bogatu, aduce in acest sens un exemplu demn de luat in seama - in a doua jumatate a deceniului trecut, ambasadorul Moscovei la Praga Nikolai Reabov, in prezent seful misiunii diplomatice ruse la Chisinau, le-a spus cehilor ca ar putea sa moara de frig daca vor intra in NATO. Raspunsul - cehii au refuzat sa mai cumpere carburanti din Rusia, preferind sa procure gaze naturale din Norvegia, chiar daca la un pret mai mare.