Cresterea preturilor ar putea fi la sfarsitul acestui an chiar mai mare de 8%, se arata in Programul Economic de Preaderare (PEP) actualizat pe 2004.
Analistii care au lucrat la elaborarea PEP au stabilit ca tinta de inflatie de 7% stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in acord cu Guvernul poate fi afectata de o serie de fenomene negative. Acestea sunt cresterea insuficienta a competitivitatii interne a productiei nationale pe fundalul unei lipse de reforma structurala, precum si posibila accentuare a inclinatiei spre consum a populatiei. Alte riscuri sunt reprezentate de impulsionarea prea mare a procesului de creditare pe fondul reducerii accentuate a dobanzilor, ca si de majorarea peste asteptari a preturilor reglementate.
Mai departe, urmatorii factori de risc enumerati in PEP sunt cresterea speculativa a preturilor ca urmare a denominarii monedei nationale, evolutiile neasteptate ale mediului extern (raportul euro/dolar; majorari sensibile la preturile resurselor energetice primare) si majorarea preturilor la produsele alimentare in conditiile unei productii agricole insuficiente.
De altfel, in documentul citat se mai arata ca anuntarea unui target de inflatie si aprecierea in termeni reali a monedei nationale vor ramane cele mai eficiente mijloace de ancorare a anticipatiilor inflationiste utilizate de BNR.