Romania nu mai are nevoie de un acord cu Fondul Monetar International (FMI), in masura in care va deveni membra UE, iar Uniunea nu a ridicat obiectii cu privire la programul economic romanesc, declara la inceputul acestei saptamani premierul Calin Popescu-Tariceanu. Pe de alta parte, potrivit "Financial Times", FMI are dificultati in finantarea activitatii sale, din lipsa de clienti, situatie care poate conduce chiar la un "faliment" al institutiei monetare.
Delegatia care a venit astazi la Bucuresti a gasit un climat rece, datorita temperaturilor foarte scazute, dar si din cauza pozitiei Executivului fata de institutia monetara internationala. Chiar la inceputul acestei saptamani, seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, declara ca "Romania este o tara care este evident ca nu mai are de ce sa aiba nevoie, tinand cont de performantele economice, de un acord cu FMI, in masura in care intram in UE si aceasta nu a ridicat nici un fel de obiectii cu privire la programul nostru economic". Premierul roman mai considera ca "exista anumite contradictii intre necesitatile pe care Romania le are astazi din perspectiva aderarii la Uniunea Europeana si alte constrangeri economice care sunt sustinute de FMI".
ßi seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a fost de parere ca "rolul FMI se schimba, intr-adevar, dupa aderarea Romaniei la UE. Disciplina politicilor economice este stabilita de Tratatul UE si nu are legatura cu apartenenta statului membru la zona euro".
De asemenea, Scheele a afirmat ca UE are "masuri de interventie pentru nerespectarea indicatorilor si disciplinei economice de catre oricare tara". Oficialul european a mai spus ca el nu stie ca in prezent sau in trecutul recent vreun stat membru UE sa fi cerut credit de la FMI, pentru ca "exista deja pevederi in Tratatul UE pentru acoperirea dezechilibrelor".
Potrivit reprezentantului rezident al FMI la Bucuresti, Graeme Justice, reprezentantii institutiei vor analiza motivele depasirii tintei inflatiei, stabilita de Banca Nationala a Romaniei, performantele bugetare din 2005 si perspectivele pentru 2006 si 2007. Printre preocuparile FMI se mai gasesc nivelul ridicat al deficitului de cont curent si efectul asupra incasarilor bugetare dupa introducerea cotei unice.

FMI, amenintat de faliment

Ziarul britanic "Financial Times" explica intr-un numar recent ca Fondul Monetar International (FMI) are dificultati in finantarea activitatii sale, din lipsa de clienti. In acest sens, publicatia mentiona ca directorul general al institutiei internationale de credit doreste sa diversifice activitatile acestuia.
Se pare ca problemele financiare ale FMI au aparut o data cu rambursarea anticipata a imprumuturilor de catre Brazilia si Argentina. ßi asta pentru ca FMI, ca orice organism financiar, da imprumuturi cu o dobanda putin mai mare fata de cea la care se imprumuta el, diferenta servind la acoperirea cheltuielilor de functionare si la cresterea rezervelor sale. Iar in ultima perioada, clientela sa de contractanti de imprumuturi se reduce.
Potrivit specialistilor, cererea scazuta de credite adresata FMI se datoreaza, in principal, bunelor rezultate economice ale tarilor emergente si conditiilor foarte favorabile existente pe pietele financiare internationale.
Mai ramane de stiut cum va putea FMI, in acest nou context, sa-si finanteze cheltuielile anuale de circa un miliard de dolari, dobanda aplicabila imprumuturilor acordate de el fiind calculata astfel incat sa-i acopere cheltuielile.
Pe termen scurt, decizia autoritatilor de la Brasilia si Buenos Aires risca sa oblige FMI sa mareasca puternic dobanda ceruta celorlalti imprumutatori.