Inflatia a scapat total de sub controlul autoritatilor anul trecut. Daca la inceputul lui 2005 inflatia prognozata era de 7%, treptat acest indice a fost revizuit de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), sub presiunea preturilor administrate, ajungand la 7,5% plus sau minus 1%. Numai ca realitatea a contrazis si cea din urma tinta fixata de BNR. Astfel, rata inflatiei pentru anul trecut este de 8,6%, peste pragul superior al intervalului de variatie tintit de Banca centrala, dupa cum reiese din datele Institutului National de Statistica (INS). In aceste conditii, rata medie a inflatiei pentru anul trecut a coborat la 9,1%, comparativ cu 11,9% in 2004, cand inflatia anualizata s-a cifrat la 9,3%. Potrivit informatiilor INS, serviciile au cunoscut cele mai multe scumpiri pe parcursul anului trecut, tarifele urcand in perioada decembrie 2004-decembrie 2005 cu 13,1%. Rata medie lunara de crestere a preturilor la servicii s-a pozitionat la 1%, fiind singura categorie care a inregistrat o dinamica mai mare fata de anul 2004, cand s-a raportat o medie de 0,7%.
Totodata, in 2005, preturile marfurilor nealimentare au urcat foarte mult. Majorarea cu 9,8% (decembrie/decembrie) a avut un impact mai puternic decat tarifele serviciilor, prin ponderea superioara pe care o detine aceasta categorie de produse in cosul de calcul.
La fel ca si in anii precedenti, evolutia preturilor la produsele alimentare a contrabalansat scumpirile din alte domenii. In ultima luna a anului trecut, populatia a platit pentru alimente cu 5,7% mai mult decat in decembrie 2004.
Pentru 2006, BNR a stabilit o tinta pentru rata inflatiei de 5%, plus/minus 1%. La randul sau, Guvernul a fundamentat bugetul pe 2006 pe o inflatie de 5,5%. Numai ca in conditiile in care numai gazele naturale se vor scumpi in acest an cu aproximativ 35%, aceasta tinta de inflatie pare de pe acum utopica.