Pretul de referinta al zaharului brut si de consum practicat pe piata Uniunii Europene va scadea din 2006. Aceasta decizie a fost luata la Bruxelles, in cadrul „Consiliului european pentru agricultura si pescuit“, unde a participat si tara noastra. UE a decis sa reduca preturile de referinta la sfecla-de-zahar în contextul competitiei globale de pe piata.

Referindu-se la Romania, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Mugur Craciun, a subliniat ca reforma din sectorul zaharului declansata de UE se desfasoara timp de patru ani (2006-2010), perioada in care o serie de unitati de la noi isi vor abandona activitatea din cauza ca nu vor mai fi competitive cu un pret mai scazut.
De altfel, reprezentantii Ministerului Agriculturii au fost prezenti in perioada 22-24 noiembrie la Bruxelles, unde au discutat cu oficiali ai Comisiei Europene o serie de masuri cu privire la situatia sectorului de industrializare a zaharului din Romania in perspectiva aderarii la UE, dar si masurile care vor intra in vigoare din 2007.
Facilitatile obtinute de Romania la Bruxelles vizeaza producatorii de sfecla-de-zahar, procesatorii de sfecla- de-zahar (fabricile si rafinariile) si producatorii de izoglucoza (îndulcitor folosit în industria alimentara, provenit tot din sfecla-de-zahar si care substituie zaharul).
Pentru producatorii nationali de sfecla-de-zahar, Ministerul Agriculturii a cerut si a obtinut permisiunea ca scaderile de pret la sfecla-de-zahar sa poata fi compensate din bugetul Romaniei, pe langa compensarile europene (care nu se dau integral de la data aderarii, ci doar în crestere, dupa un numar de ani), pana la un nivel total similar compensarilor ce se acorda în Uniunea Europeana.
Romania a obtinut in urma negocierilor cu Uniunea Europeana o cota de 109.000 de tone de zahar din sfecla, dar si o cantitate de 329.000 de tone pentru procesare (zahar brut).
Necesarul intern de consum este de peste 500.000 de tone pe an, fiind acoperit din productia interna, dar si din importuri de zahar alb si brut, acesta din urma fiind ulterior prelucrat in unitati locale.
Potrivit reprezentantilor Patronatului Zaharului din Romania, suprafetele cultivate cu sfecla-de-zahar se ridica, in acest an, la circa 20.000 hectare, de pe care este estimata obtinerea unei productii de circa 80.000 de tone de zahar.
Anul trecut, productia de zahar din sfecla s-a ridicat la aproximativ 50.000 de tone, in conditiile in care consumul intern a fost asigurat din importuri de zahar brut, circa 470.000 de tone de zahar procesate in tara, la care s-au adaugat alte 81.000 de tone de zahar alb.

Consumam 500.000 de tone de zahar pe an

Romania consuma anual 500.000 de tone de zahar. Din aceasta cantitate, 30-40% se asigura din productia interna, iar restul se importa. Productia de sfecla-de-zahar este foarte scazuta, avand in vedere ca in anii ’90 erau 180.000 de hectare, iar acum sunt 20.000 de hectare.
Pentru producatorii de izoglucoza, Ministerul Agriculturii a obtinut majorarea treptata a cotei actuale, de la 9.000 de tone anual la 15.000 de tone, într-o perioada de trei ani. Astfel, s-a obtinut cresterea cotei de izoglucoza cu 2.000 de tone. Romania a mai negociat 25% din cota. Aceasta cifra de 25% a fost acordata tuturor tarilor membre. Majorarea cotei este utila producatorilor romani de izoglucoza, care au capacitate de productie de peste 9.000 de tone. Tot pentru producatorii romani de izoglucoza, Ministerul Agriculturii a obtinut o reducere la jumatate a taxei pentru fondul european de restructurare a industriei zaharului.