Inflatia anuala a scazut in august la 6,02% datorita scaderii preturilor la alimente, potrivit unor date transmise de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, august 2006 este prima luna cand se inregistreaza cel mai scazut nivel al inflatiei dupa 1989. Exista insa opinii conform carora amanarea scumpirii tarifelor la utilitati ar fi avut o contributie mai mare la acest nivel al inflatiei.

Rata inflatiei a fost in august de -0,07%, fiind prima luna cu deflatie dupa 1989. Desi inflatia anuala a scazut la 6,02%, un prim record al ultimilor 16 ani s-a atins prima data in aprilie, cand rata anuala a fost de 6,92%. Aceste rezultate ii determina pe analisti sa anticipeze incadrarea in tinta de 5% plus, minus un punct a inflatiei la sfarsitul acestui an. Cresterea preturilor la tigari si combustibili din mai a determinat revenirea inflatiei anuale peste pragul de 7%, la 7,26%. Iar in iunie, cu toate ca inflatia s-a incetinit la 0,15%, rata anuala a ramas peste 7%, la 7,11%. Nivelul favorabil al inflatiei din august se datoreaza ieftinirii alimentelor cu 0,85%. Cu toate acestea, tarifele serviciilor au urcat cu 0,73%, iar marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,31%. Astfel, marfurile nealimentare si serviciile au contribuit cu 0,14 puncte si, respectiv, 0,12 puncte la cresterea preturilor, in vreme ce alimentele au influentat in scadere rata inflatiei cu 0,33 puncte. Chiar daca per ansamblu alimentele s-au ieftinit in august, au fost si produse care au inregistrat scumpiri semnificative de 17,2% la oua sau de 1,9% la tuica si rachiu. Preturile au suferit diminuari de 14,7% la fructele proaspete, de 11,4% la grupa alte legume si conserve de legume si de 1,4 procente la zahar. La marfurile neali-mentare, scumpiri s-au inregistrat la tutun si tigari de 1,2% si la combustibili de 0,7%. Au fost insa si scaderi usoare de preturi la autoturisme si piese de schimb, frigidere, congelatoare si medicamente.
In privinta tarifelor la servicii, tarifele la telefon, chirie, apa, canal, salubritate au inregistrat cresteri de pana la 1%.

Scumpirile la utilitati majorau inflatia

Tarifele la utilitati nu au crescut insa in ritmul anuntat si trambitat initial de catre autoritati. Spre exemplu, scumpirile la gaze si energie stabilite pentru aceasta toamna s-au amanat pentru finele acestui an. Daca aceste scumpiri ar fi avut insa loc, in august nu s-ar mai fi inregistrat deflatie. Cel putin asa sustin Gratiela Iordache, vicepresedintele Comisiei de Buget Finante din Camera Deputatilor, si Eugen Dijmarescu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei.
Oficialii INS considera ca "o estimare credibila a ratei inflatiei in lunile urmatoare trebuie sa tina seama de calendarul cresterii acestor tarife". Cum autoritatile amana insa majorarile la aceste tarife, cresterea lina luata in calcul de expertii BNR s-ar putea sa fie una brusca. Desi BNR a stabilit o rata a inflatiei de 4% plus sau minus un punct procentual, anumiti parametri vor fi dati peste cap. ßi asta din cauza ca "scumpirea energiei va produce mutatii si pe alte sectoare", apreciaza Eugen Dijmarescu.
O estimare a cresterii tarifelor este insa greu de realizat, avand in vedere ca contractele cu gaze se incheie iarna, iar pretul petrolului continua sa scada, a mai precizat Dijmarescu.
INS arata ca, "brusca sau nu, cresterea tarifelor se va reflecta proportional cu ponderea acestei cate-gorii de cheltuieli in indicele preturilor de consum". Gratiela Iordache sustine in acest sens ca "sectorul serviciilor sa detina o pondere mai mare in calculul inflatiei".